Keurmeester Muis Jantje actief op Schouwen-Duiveland
Keurmeester Muis Jantje actief op Schouwen-Duiveland

Keurmeester Muis Jantje actief op Schouwen-Duiveland

Algemeen

Schouwen-Duiveland heeft er een nieuwe keurmeester bij; een bijzondere.De 23-jarige Femke Kostense is keurmeester van de stichting Muis Jantje. Ze verzamelt én keurt gehaakte muisjes om ze vervolgens aan dementerenden te geven.

Femke’s betrokkenheid bij het onderwerp komt niet uit de lucht vallen. Als ergotherapeut is ze bekend met dementerende mensen. Een ergotherapeut wordt in de regel ingeschakeld als mensen bijvoorbeeld beperkingen in de mobiliteit gaan ervaren. En dat is bij dementerenden vaak ook het geval.

In Gelderland is het initiatief genomen voor de stichting Muis Jantje. Vrijwilligers wordt gevraagd om katoenen muisjes te haken, die vervolgens door de keurmeesters worden gekeurd. ,,We hebben een facebookpagina Muis Jantje. Daar kunnen mensen patronen vinden om ze te maken.”

Volgens Femke kunnen de katoenen muisjes dementeren helpen. ,,Vaak zijn de mensen onrustig. Dan gaan ze zichzelf krabben bijvoorbeeld. Zo’n muis houd je in je hand en het valt op dat de mensen er vaak een gevoel aan toekennen. Ze gaan voor de muizen zorgen.” En dat is een bijkomend voordeel van het stoffen diertje.

Alles gebeurt op vrijwillige basis. Femke is juist op Schouwen-Duiveland op zoek naar haaksters, die bereid zijn ermee aan de slag te gaan. Zij zorgt vervolgens dat de ‘diertjes’ op de plaats van bestemming komen. ,,Ik probeer ook in contact te komen met de verzorgingshuizen. Dat is best nog lastig, we zijn nog niet zo bekend”.

Dus vrijwillige haaksters (en hakers), familieleden van dementerenden en zorginstellingen zijn welkom om te reageren. Dat kan op de facebookpagina, maar een mailtje naar Femke zelf wordt ook op prijs gesteld: muisjantjezeeland@gmail.com

Meer nieuws