Vrijwilligersavond van het archief

Algemeen

Maandagavond 14 december houdt het gemeentearchief de jaarlijkse vrijwilligersavond. Deze avond wordt gehouden in de Burgerzaal van het gemeentehuis en begint om 20.00 uur. Tijdens deze avond reikt burgemeester Gerard Rabelink de prijs ‘Vrijwilliger van het jaar 2015’ uit. Deze prijs is bedoeld om een van de vrijwilligers in de schijnwerper te plaatsen. Daarnaast wordt ook een groepsprijs uitgereikt.

Bij het gemeentearchief zijn momenteel veertig vrijwilligers actief. Met deze avond wil het gemeentebestuur hen bedanken voor hun inzet. De vrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage aan het beter toegankelijk maken van de archieven en verzamelingen in het gemeentearchief. Mede dankzij hen kunnen bezoekers de informatie sneller en gemakkelijker raadplegen.Deze avond houdt Eef van Brummelen, medewerker van het Gemeentearchief, een inleiding. Hij gaat de vrijwilligers bijpraten over zijn onderzoek. Die gaat over de betrokkenheid van het publiek bij de archieven en verzamelin¬gen in het Gemeentearchief en hoe die kan worden vergroot. Dat is in het bijzonder toegespitst op het ontwikkelen van een digitale onder¬zoeks¬omgeving via Atlantis, het zoeksysteem van het Gemeentearchief.

Vervolgens houdt ir. Bob Coret een inleiding over ‘De schatkist die open data heet’. Hij wil stilstaan bij de vraag hoe genealogische data, data vanuit de gemeente en data uit andere organisaties gebruikt kunnen worden. Bob Coret is adviseur en ondernemer. Als adviseur helpt hij organisaties in de publieke sector, waaronder gemeenten en archiefinstellingen, op het gebied van informatie en informatietechnologie. Als ondernemer voorziet hij stamboomonderzoekers van hulpmiddelen via internet, waaronder Genealogie Online en het Stamboom Forum.

Meer nieuws