Zierikzee heeft kanon terug
Zierikzee heeft kanon terug

Zierikzee heeft kanon terug

Algemeen

Het kanon dat lange tijd op de bodem van de Thames heeft gelegen, is terug in Zierikzee. Woensdagmorgen is het onder grote belangstelling van oord gehesen aan 't Luitje in Zierikzee. Het kanon is door het marinefregat Zierikzee naar de stad gebracht.Het kanon is in 1552 in Mechelen gegoten.

Meer over de historie stond in WereldRegio van afgelopen vrijdag: Een apart verhaal doet zich voor omtrent de vondst van het kanon. Het vuurwapen is aangetroffen in het huis van een Britse schatduiker. Dit was puur toeval. De schatduiker, de 48-jarige Vincent Woolgrove, werd in de kraag gevat door de Britse autoriteiten naar aanleiding van een poging andere door hem opgedoken kanons in eigendom te krijgen. De Britse douane voelde nattigheid bij de aangifte van de schatduiker en is eens stevig gaan doorvragen. Toen werd al snel duidelijk dat Woolgrove een interessantere buit had opgedoken dan dat hij in eerste instantie had toegegeven. Aangezien het ging om cultureel erfgoed dat aanwijsbaar binnen de Britse territoriale wateren was opgedoken, heeft de Britse justitie al zijn opgedoken goederen in beslag genomen.

De MCA, ook wel het Wreck Office genoemd, heeft uiteindelijk besloten om het kanon aan Zierikzee te geven. Het had voor deze organisatie nogal wat voeten in de aarde om ‘Zierikzee’ te vinden, omdat het niet direct bekend was dat de stad tegenwoordig onderdeel uitmaakt van de gemeente Schouwen-Duiveland. Via de Nederlandse ambassade en vervolgens via de Nederlandse douane en marine is het toch goed gekomen. Toen de contacten eenmaal gelegd waren, werd het plan besproken om het bronzen kanon vanuit een depot in Zuid-Engeland te verschepen naar de haven van Zierikzee. En welk schip van de Nederlandse marine is daarvoor nou beter geschikt dan de Zr. Ms. Zierikzee?

Om de geschiedenis van het bronzen kanon te achterhalen is nog veel onderzoek nodig. Vragen waar nog antwoorden op gezocht dienen te worden zijn onder meer: met welk doel heeft de stad Zierikzee destijds het kanon laten vervaardigen? En, wanneer en waarom is het kanon op een schip terecht gekomen en naar Engeland gevaren? In 1552 had Zierikzee geen eigen marine. Het kanon moet haast wel bedoeld zijn geweest voor op de stadsmuur.

Meer nieuws