Emergoprijs voor MZI-systeem
Emergoprijs voor MZI-systeem

Emergoprijs voor MZI-systeem

Algemeen

Jansen Tholen bv wint de Zeeuwse Emergo Publieksprijs van 2015, met een machine die volledig automatisch een MZI systeem installeert.De machine is ontwikkeld in samenwerken met Firma Schot van de TH4. MZI staat voor Mossel Zaadinvang Installatie en is een alternatief voor de traditionele bodemvisserij. Het zaad wordt niet meer opgevist van natuurlijke mosselbanken, maar ingevangen op net- of touwconstructies. Aan de lijnen en netten onder de drijvers hecht en groeit het mosselzaad. Een nog nieuwe, innovatieve methode om de mosselkwekers van voldoende mosselzaad te voorzien. Het ingevangen zaad wordt na het invangen overgebracht naar mosselkweekpercelen. Op deze manier wordt het mosselzaad ingevangen zonder de bodem in de Waddenzee te beroeren en wordt het milieu gespaard.

Het is de bedoeling dat de mosselvisserij uiteindelijk geheel op MZI’s overschakelt als milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele bodemvisserij, de zogenaamde transitie. Om de doorontwikkeling van verdergaande MZI te ondersteunen ontwikkelde Jansen Tholen de geautomatiseerde Mossel Zaadinvang- en Oogstinstalatie. De bestaande systemen werken erg arbeidsintensief en inefficiënt. Ook plegen ze een aanslag op het lichaam, omdat personeel langdurig buiten boord moet hangen. Veel mosselzaad gaat tijdens de oogst verloren. De MZI van Jansen Tholen ondervangt al deze problemen.

Het project “Ontwikkeling geautomatiseerd MZI systeem” is een initiatief van Firma Gebr. A.J. Schot TH 4 en Jansen Tholen B.V. en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds (EVF) en het Ministerie van Economische Zaken ter investering in duurzame ontwikkeling van visserijgebieden.

Meer nieuws