Het wachten is op strijdplan voor de Zuidhoek

Algemeen

Het duurt nog zeker tot half volgend jaar voordat gemeente en sociale werkvoorziening de Zuidhoek een uitgewerkt antwoord hebben op de bezuinigingen van het rijk.De Zuidhoek mag niet langer nieuwe mensen in huis halen. Die moeten nu in het reguliere bedrijfsleven aan de slag. De Zuidhoek was er tot 1 januari van dit jaar voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Jaarlijks meldden zich zo’n twintig mensen aan. Die moeten nu zelf een weg naar de arbeidsmarkt vinden. De Zuidhoek wil voor deze groep een soort van arbeidsmakelaar zijn. De spelregels daarvoor moeten nog in een plan beschreven worden en de gemeente moet nog bepalen wat dat haar mag kosten.

Zuidhoek-directeur Jos Rijk spreekt van een ‘complexe materie’ en is met zijn vakbroeders wel bezorgd over de bureaucratie, die het rijk rondom dit terrein heeft opgetuigd. Ondertussen probeert de Zuidhoek wel medewerkers naar het reguliere bedrijfsleven te krijgen. Tot nu toe zijn dat er via detacheringsplaatsen of begeleid werken ongeveer dertig. Rijk is niet ontevreden, maar laat ook weten dat het ,,altijd beter kan.”

Het gevaar van de nieuwe wet- en regelgeving is, dat mensen met een afstand tot de markt ‘onzichtbaar’ kunnen worden voor de overheid. Zeker als iemand geen beroep doet op een bijstandsuitkering. Of het bedrijfsleven in de regio erin slaagt om de doelgroep in de armen te sluiten hangt volgens Rijk ook af van het ‘absorptievermogen’ van de bedrijven. ,,We merken wel dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen, maar of het straks voldoende is, zullen we zien.” Naar verwachting spreekt de gemeenteraad zich in december, januari uit over de koers voor de toekomst. Dan volgt de uitwerking,

Meer nieuws