Inbrekersgilde reist eiland over
Inbrekersgilde reist eiland over

Inbrekersgilde reist eiland over

Algemeen

Hoewel veel mensen tegen beter weten in denken dat er op Schouwen-Duiveland nauwelijks wordt ingebroken, staat de teller in de laatste drie maanden toch op vijfentwintig inbraken.

Over het hele eiland worden woningen geforceerd; niet altijd met succes.

Onlangs werden de landelijke misdaadcijfers gepresenteerd. Schouwen-Duiveland bevindt zich nog steeds in de luwte. Wel is het aantal vernielingen fors toegenomen. Deel verklaarbaar door de reeks autobekrassingen, die de hoeveelheid vernielingen snel liet oplopen.

Maar ook woningen weten de criminelen te vinden. Zonder een specifieke plaats waar het meer dan elders voorkomt. De misdaadkaart van de politie laat zien waar het de laatste drie maanden raak geweest is. De politie waarschuwt er regelmatig voor en ook twittert wijkagent Douwe de Vries regelmatig over pogingen tot braak. Vorige week nog bij de Albert Heijn in Haamstede. Daar werd eerder dit jaar nog bij de Attent supermarkt ingebroken.

Woninginbraak kan een grote impact hebben op het gevoel van veiligheid. Er zijn vreemden in het huis geweest, ze hebben aan bezittingen gezeten en misschien waardevolle spullen meegenomen. Helaas komt woninginbraak regelmatig voor. De politie doet er veel aan om inbrekers op te pakken. Zelf kan men er met verschillende maatregelen voor zorgen dat inbreken in de woning niet makkelijk is. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn de woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven. Dat verklaart deels ook de mislukte pogingen op het eiland.

Zeeland wijkt sowieso in positieve zin af van veel andere landsdelen. Opvallend is wel dat in Vlissingen, Oost-Souburg en Middelburg opvallend veel meer woninginbraken zijn gepleegd in de laattse drie maanden dan elders in Zeeland. In Middelburg alleen al bijna veertig.

Van de vijfentwintig woninginbraken is het in vijf gevallen tot een poging gebleven. Sinds de reorganisatie van de politie beperkt de politie het aantal persberichten tot een minimum. De meeste inbraken worden in tegenstelling tot het verleden niet meer bekendgemaakt door de politie. Dat kan de indruk wekken, dat er niet veel gebeurt op Schouwen-Duiveland.

De gemeente heeft de algemene plaatselijke verordening aangepast, zodat de politie mensen ook kan aanhouden als ze betrapt worden met inbrekersgereedschap. Eerder kon de politie pas ingrijpen als de misdaad gepleegd was. Volgens politiewoordvoerder John van Tol een goede aanpassing van de plaatselijke verordening.

Meer nieuws