Logo wereldregio.nl

Nieuwerkerkse brandstichter voor de rechter

Een 37-jarige man uit Nieuwerkerk heeft donderdag tegenover de rechtbank bekend brand te hebben gesticht op het vakantiepark De Kreek in Bruinisse.De man verkeerde 21 mei dit jaar in een psychose toen hij de vakantiewoning van zijn vader aan de Fazantendreef, waar hij verbleef en die van zijn buurman met bio-ethanol in brand stak. ,,Ik was in de war. Ik voelde me bedreigd en dacht dat mensen mij in de gaten hielden”, vertelde hij. De verdachte zei dat hij de nodige (pep) middelen had geslikt en alcohol had gedronken om wakker te blijven toen hij van zijn werk kwam.

Officier van Justitie R. Rammeloo meende dat er levensgevaar bestond. ,,Dat geldt als strafverzwarend. De gevolgen van een brand kunnen in mens zijn.” Gedragsdeskundigen stelden vast dat de kans op herhaling, mede door zijn verslavingsproblematiek, hoog moet worden geacht. Dat werd door de Nieuwerkerkenaar niet tegengesproken. ,,Het zou kunnen.” Dit kon worden afgeleid uit de verslaving aan cocaïne in combinatie met alcoholgebruik. Uit de rapportages van de psychiater en de psycholoog kwam naar voren dat de man verminderd toerekeningsvatbaar moet zijn geweest toen hij de vakantiewoningen in brand stak. De officier kwam nog niet tot een eis, omdat hij eerst aanvullende rapporten voor een passende (tbs) behandeling wenst af te wachten. Van belang is daarbij in welke kliniek hij binnen niet te lange termijn kan worden opgenomen. ,,Een opname is het beste voor mij”, vond hij.

De schade aan de vakantiewoningen, die deels in vlammen opgingen, was groot. Zo moet de vakantiewoning van de buurman (91.000 euro schade) worden herbouwd. De verzekering dekt 50.000 euro. De gedupeerde diende een schadeclaim in van 41.000 euro voor de herbouw en het verlies van de inboedel. De man zit sinds 21 mei in voorarrest. De rechtbank hield de strafzaak voor maximaal drie maanden aan.