Vluchtelingen tevreden over opvang Haamstede
Vluchtelingen tevreden over opvang Haamstede

Vluchtelingen tevreden over opvang Haamstede

Algemeen

De beste opvang, die de vluchtelingen sinds hun verblijf in Nederland hebben gehad.Dat was de boodschap donderdag van de vluchtelingen in sportcentrum Westerschouwen in Haamstede. En de meesten hadden er al vijf opvanglocaties opzitten.

Dinsdag arriveerden ze; gevlucht uit Iretrea, Syrie en Afghanistan. De gemeente organiseerde een opvang gedurende een crisisperiode van 72 uur. Dus zit het er vandaag weer op. ,,Voor grootschalige, langdurige opvang hebben we geen plaats op het eiland. Maar dit kunnen we goed aan,” vertelt burgemeester Gerard Rabelink. Zelf één van de vele vrijwilligers, die zich hebben ingezet.

Onder de vluchtelingen mannen, vrouwen en kinderen. Ook mensen met verwondingen en zelfs schotwonden getekend door de oorlog. In Haamstede konden ze – zo lieten ze medewerkers van het Rode Kruis weten – op adem komen en hun verhaal kwijt. Beveiligers waren bij voorkeur Arabisch sprekend en boden de vluchtelingen een luisterend oor.

De opvang is op gezag van de burgemeester opgetuigd en gemeentesecretaris Marieke van den Heuvel was voor de gelegenheid ‘commandant bevolkingszorg’. Onder haar leiding werd het centrum, dat overigens maandag weer voor het publiek geopend wordt, ingericht met bedden van het Rode Kruis. Ook kwamen er ‘keukens’ en regelde de gemeente dat er activiteiten werden georganiseerd voor de mensen.

Het gebouw van het Rode Kruis in Haamstede was opslaglocatie voor de vele goederen, die spontaan werden geleverd door het publiek. Wat niet gebruikt is gaat naar de Welkomwinkel in Goes. Die verspreidt goederen naar de opvanglocaties in den lande.

Vandaag, vrijdag, vertrekken de mensen weer. Onbekend waar naartoe, maar zeker naar een locatie waar ze ook maar drie dagen terecht kunnen. Rabelink:,,Het is aangrijpend om de verhalen te horen. En dan naar drie dagen weer weg. Het is nog al wat.” Dat de locaties maar drie dagen open zijn is een keuze van het Centraal Orgaan Asielzoekers. Overigens heeft zich ook een campingeigenaar gemeld, met de mededeling welk wat ruimte te hebben. Maar gekozen is voor het sportcentrum. Wat de operatie de gemeente heeft gekost is nog niet bekend. Het COA betaalt de gemeente acht mille, maar dat is veel te weinig.

Meer nieuws