Brutopia moet onder de stolp vandaan'
Brutopia moet onder de stolp vandaan'

Brutopia moet onder de stolp vandaan'

Algemeen

De ondernemersvereniging van Bruinisse mag dan weliswaar tachtig jaar ‘oud’ zijn, tijd voor een verzorgingshuis is er niet.Steeds meer ondernemers sluiten zich bij de club aan om het vissersdorp nieuw leven in te blazen. Met voorzitter Herman Holty uit Zierikzee voorop. Een jaar geleden trad hij aan en met groot enthousiasme zet hij zich voor het dorp in. Deze week vierden de ondernemers een feestje, maar er staat teveel op de agenda om op de lauweren te gaan rusten. Bruinisse is misschien wel ‘het best bewaarde geheim’ van het eiland. Een vissersdorp, dat – om met de woorden van gemeenteraadslid Wout van den Berg te spreken – zich als een soort Brutopia heeft ontwikkeld.

Een gesloten gemeenschap, waarvan Holty graag de stolp oplicht. Want er is best wat te doen. Zo wordt er hard gewerkt aan een goede en vooral verleidelijke verbinding tussen Aqua Delta en de Jachthaven enerzijds en het dorp anderzijds. ,,Daar zitten veel mensen, die het dorp nog onvoldoende weten te vinden. We mogen wel wat trotser zijn om wat er hier gebeurt”.

Dat kan door bijvoorbeeld oude foto’s van het dorp te plaatsen om zo de ontwikkelingen te laten zien. Met een QWR-code kan de geschiedenis dan op de mobiele telefoon worden gevolgd. Een initiatief vanuit Brusea wat de ondernemers graag omarmen. ,,We moeten inzetten op beleven.”

Holty is niet ontevreden over de samenwerking met de gemeente. In het dorp wordt er af en toe over geklaagd. Renesse zou voorrang krijgen en Zierikzee wordt verder ontwikkeld. ,,Er zit veel aan te komen, maar dat kost tijd. Veel tijd soms,” aldus Holty.

Maar veel ligt wat hem betreft bij de ondernemers zelf. Holty is voorstander van het ontwikkelen van arrangementen. Fietsen vanuit het dorp, een boerderij bezoeken, een hapje eten. Het kan allemaal in Bruinisse en het is wat hem betreft aan de ondernemers om die koppelingen te maken.

Maar dat kost tijd, zoveel heeft Holty wel ontdekt. Ondernemers hebben het druk met zichzelf, maar moeten niet vergeten vooral ook Bruinisse als een merk neer te zetten. Bruinisse heeft het in zich. Visserij, een soort Volendam van Zeeland. Mosselkotters op loopafstand…noem het maar op.

Holty heeft een mandaat voor vier jaar gekregen en steekt veel tijd in de club. ,,We doen het met elkaar. Een enthousiast bestuur en steeds meer ondernemers die zich uit zichzelf aanmelden. Mooi is dat”. Wat hem betreft gaat het nu – na het feestje van afgelopen woensdag – vooral om verder professionaliseren, het werven van meer leden en – het is al genoemd – inzetten op meer leden.

Meer nieuws