Logo wereldregio.nl
Het zit er bijna op voor kinderburgemeester Floris
Het zit er bijna op voor kinderburgemeester Floris

Het zit er bijna op voor kinderburgemeester Floris

Nog twee weekjes en Floris Hoogenboom (12) uit Burgh-Haamstede moet zijn ambtsketting als kinderburgemeester overdragen aan zijn opvolger.Dan wordt de inmiddels vierde kinderburgemeester gekozen. Wat Floris betreft staat zijn opvolger een leuke tijd te wachten. Dat burgemeester Gerard Rabelink hem steevast met ‘Hé collega’ aansprak vindt Floris Hoogenboom maar wat leuk. Hij heeft altijd het gevoel gehad erbij te horen en vervulde zijn rol met verve. Of het nu om een feestelijke opening ging of een voorgedragen gedicht tijdens de herdenking van de Watersnoodramp. Floris stond er altijd.

Die herdenking was ‘indrukwekkend’ en natuurlijk voelde hij er wel een beetje spanning bij. Al was het alleen al vanwege het feit dat het een oud gedicht betrof in een taal die vandaag de dag niet meer zo gesproken wordt. Zeker niet door kinderen. ,,Maar dan denk ik van ik ben een kind dus er mag best iets fout gaan. Gewoon doorgaan. Dat is het beste.”

Maar in de regel voelde hij weinig vrees. Zijn opvolger moet net als hij geen podiumvrees hebben. Durven spreken in het openbaar is het credo. ,,Ik schreef mijn toespraken met steun van mijn vader. Als hij moeilijke woorden gebruikte dan maakte ik het eenvoudiger.”

Maar daarnaast vindt Floris het belangrijk dat een kinderburgemeester vasthoudt aan zijn ambitie. Die van hem was jongeren achter de laptop vandaag te halen. Naar buiten dus. Hij weet hoeveel moeite dat kost want ook Floris zit graag achter het scherm. Maar vandaag, vrijdag, heeft hij zijn zelfbedachte Beachgames en springt hij daarnaast op de mountainbike om met zijn vader een afstand af te leggen.

Floris Hoogenboom; hij zal het kinderburgemeesterschap nog missen. Wie hem aan het werk heeft gezien, snapt zijn passie en bevlogenheid. Aan de andere kant is het goed zo wast hem betreft. Hij hoopt dat er weer iemand komt, die anders is dan hij. ,,Zo hoort dat.” En welk werk hij in de toekomst ook gaat doen, als er een kans bestata om iets te presenteren, staat hij vooral. Hij heeft de smaak te pakken

Geen nadelen ervaren? Hij moet even denken, maar dan komt het antwoord dat zijn twee voorgangers ook gaven na hún ambtsperiode. Niet alle leeftijdgenoten reageren even enthousiast. ,,Zo iets van O daar heb je ‘m weer. De kinderburgemeester. Ik weet niet wat dat is. Jaloezie of zo. Ik trok me er niet veel van aan.” Op 14 oktober wordt de nieuwe gekozen onder regie van het SMWO. De kandidaten presenteren zich 9 oktober traditiegetrouw in WereldRegio.

(Foto: Kinderburgemeester Floris Hoogenboom met LSD-raadslid Guusje Poot, die hem afgelopen jaar begeleidde en hoopt ook de nieuwe kinderburgemeester onder haar hoede te krijgen.)