Vragen over vluchtelingen aan wethouder Van den Bos
Vragen over vluchtelingen aan wethouder Van den Bos

Vragen over vluchtelingen aan wethouder Van den Bos

Algemeen

De gemeente Schouwen-Duiveland heeft niet de burgemeester, maar wethouder Cees van den Bos aangewezen als verantwoordelijk bestuurder inzake het vluchtelingenvraagstuk.Van den Bos heeft als welzijnswethouder (sociale domein) ook vluchtelingen in portefeuille. Een aantal vragen dus aan hem.

Heeft u al een locatie beschikbaar gesteld?

Nee, we wachten bericht van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) af. Ze werken nu met 400 vluchtelingen per opvang. Dat is gigantisch veel. Te veel denk ik. Ik denk niet dat we zo’n locatie hebben. We hebben het COA gevraagd aan welke eisen de opvang moet voldoen. Daar hebben we nog geen antwoord op gehad. Ze krijgen momenteel heel veel vragen van gemeenten.

Zijn er locaties denkbaar voor minder vluchtelingen op het eiland?

Ambtelijk worden nu gemeentelijke voorzieningen in kaart gebracht. En als er zich een particulier meldt dan zullen we ook daar naar kijken natuurlijk. Ik heb nog geen lijstje met mogelijke locaties.

En had u die wel?

Dan zou ik dat nu overigens ook niet bekend maken. Eerst een bericht van het COA wat ons betreft. Maar we maken al wel een draaiboek voor het geval we een verzoek krijgen. Het kan overigens ook gaan om het beschikbaar stellen van grond.

Dus de gemeente werkt mee aan opvang?

We staat er constructief tegenover. Binnen het college wordt er elke week wel over gesproken. Maar we hechten veel waarde aan draagvlak binnen de gemeenteraad en onder de bevolking. Dat zullen we bij een verzoek eerst nagaan.

Draagvlak in de gemeenteraad kun je nagaan, maar hoe doe je dat met de bevolking?

Dat is lastig. Als er bijvoorbeeld in Bruinisse opgevangen kan worden ga je daar met Bruinisse over praten. Niet met het hele eiland.

Dus niet binnen enkele dagen na een telefoontje van het COA een opvang beschikbaar stellen?

We zien in den lande dat dat problemen geeft. Het moet doordacht en goed doorgesproken worden. Het is een complex vraagstuk en de meningen zijn verdeeld.

Vind u niet dat je als gemeente blij zou moeten zijn een bijdrage aan de huisvesting te kunnen geven? Daar kan ik nu geen antwoord op geven. We bekijken wat er op ons afkomt. Maar als je de beelden ziet dan roept dat emotie op. We moeten er verstandig mee omgaan, maar je ziet wel de noodzaak tot opvang natuurlijk. Als alle gemeenten hun steentje bijdragen doen wij dat natuurlijk ook.

Is er in Huize Van de Bos al gesproken over het opnemen van een vluchteling? Is er nog een kamer beschikbaar?

Nee, dat is in huize Van den Bos nog niet besproken. Overigens wordt dat ook afgeraden. Het is lastig. Vaak zijn het getraumatiseerde mensen. Dat is niet éénvoudig. Maar als de vluchtelingenstroom sterk toeneemt…misschien dat het dan zou kunnen gaan spelen. Ik weet het niet.

Meer nieuws