Zuidhoek maakt zich op voor open dag
Zuidhoek maakt zich op voor open dag

Zuidhoek maakt zich op voor open dag

Algemeen

De Zuidhoek in Zierikzee bestaat zestig jaar en viert dat zaterdag 19 september tussen 10.00-13.00 uur met een open huis. ,,Een manier voor onze medewerkers om te laten zien dat we met z’n allen trots zijn op ons bedrijf,” vertelt directeur Jos Rijk. Meer dan honderd medewerkers komen deze dag terug naar het bedrijf om het publiek kennis te laten maken met het veelzijdige werk.

De Zuidhoek, de sociale werkvoorziening in Zierikzee, werd zestig jaar geleden op initiatief van de gemeente in het leven geroepen. Toen nog vooral als zogenoemde ‘beschutte werkplek’ voor mensen met een te grote afstand naar de reguliere arbeidsmarkt. En dat is het nog steeds al is de groep mensen, waarvoor de Zuidhoek zich sterk maakt heel wat gediffentieerder geworden. De Zuidhoek begeleidt mensen vandaag de dag ook naar het reguliere bedrijfsleven.

Want niet voor iedereen is het vanzelfsprekend dat er een plek is in het bedrijfsleven. Soms hebben mensen een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt, dat hen lichamelijk of geestelijk op een achterstand heeft gezet. Soms zijn het mensen, die beter onder intensieve begeleiding aan het werk kunnen gaan. In samenspraak met de gemeente wordt er voor deze mensen werk gezocht.

Zonder al te veel moeite, zo vertelt directeur Jos Rijk. Want nu nog steeds is er meer werk dan dat er mensen zijn. De Zuidhoek draait nog steeds met winst en volgens Rijk heeft de economische crisis de Zuidhoek op geen enkele manier geraakt. Veel bedrijven, waaronder ook op Schouwen-Duiveland zoals Zeelandia, Delta Electronica, Allévo, weten de Zuidhoek wel te vinden.

De Zuidhoek specialiseert zich op diverse terreinen; van electronica tot metaal en van wasserij tot groenvoorziening. ,,Wij moeten net als andere bedrijven offertes maken voor klanten. We werken marktconform. Kosten dus hetzelfde als andere bedrijven. Maar onze kwaliteit is prima en daar halen we veel werk op binnen. En ja, misschien zit er bij sommige bedrijven ook wel iets van gunning. Prima,” aldus Rijk.

De Zuidhoek vervult een belangrijk rol op Schouwen-Duiveland. En het zijn onzekere tijden. Met stevige bezuinigingen van het rijk wordt de gemeente tot keuzes gedwongen. Later dit jaar ligt er een beleidsplan, zoals dat heet. ,,Maar nu eerst de open dag. En wat mij betreft viert de Zuidhoek ook het 100-jartig bestaan. Ik hoop dat we dan nog steeds mensen met een zekere afstand tot de arbeidsmarkt naar (gedeeltelijk) regulier werk kunnen leiden.” Wie de pen dag bezoekt zal ook veel foto’s uit het verleden te zien krijgen. Want in de loop der jaren hebben er duizenden mensen gewerkt.

Meer nieuws