Nog tien jaar kans om te bouwen'

Algemeen

De gemeente geeft eigenaren van bouwkavels nog tien jaar de tijd om te bouwen.Op Schouwen-Duiveland hebben minimaal 71 particulieren, vooral in de Westhoek, een perceel in eigendom, waarop planologische mogelijkheden voor woningbouw rusten. Deze ‘ongebruikte’ verborgen bouwtitels in bestemmingsplannen leveren een bijdrage aan de ‘verborgen’ plancapaciteit binnen de gemeente. Om te voorkomen dat de verborgen plancapaciteit leidt tot (verdere) overspanning van de woningmarkt wil de gemeente deze zo veel mogelijk reduceren. Daarom heeft de gemeente besloten om de eigenaren nog 10 jaar de tijd te geven om gebruik te maken van hun bouwtitel en dit in een structuurvisie vastgelegd. Op 22 oktober stelt de raad de structuurvisie vast.

Op 18 december 2014 heeft de raad de motie Aanpak verborgen woningbouwplancapaciteit aangenomen. In de motie verzoekt de raad het college om ongebruikte bouwtitels in kaart te brengen en eigenaren van percelen tien jaar de tijd te geven gebruik te maken van die betreffende bouwtitel. Het is noodzakelijk om ongebruikte individuele bouwtitels te schrappen uit de bestemmingsplannen. Op deze wijze voorkomt het bestuur dat de gemeente vergunningen moet verlenen voor extra woningen bovenop de aantallen waarin we in de Woonvisie en Woningmarktafspraken vanuit gaan. Bovendien is het onwenselijk dat de bouw van extra woningen ten koste gaat van de beschikbare restcapaciteit, die de gemeente graag wil inzetten om ‘knelpunten’ op te lossen.

Uitgangspunt is om alle eigenaren van ongebruikte individuele bouwtitels een gelijke kans te geven om toch nog gebruik te maken van een bouwtitel. Een eigenaar van een kavel wordt in de gelegenheid gesteld om binnen 10 jaar, na vaststelling van de structuurvisie gebruik te maken van het bouwrecht. Indien eigenaren binnen 10 jaar geen aanvraag voor een omgevingsvergunning (bouwmogelijkheid) hebben ingediend, dan trekt de gemeente de bouwtitel dus in. Met de termijn van tien jaar houdt de gemeente rekening met de rechten en belangen van de eigenaren van individuele bouwkavels. Alle eigenaren ontvangen een brief om hen te informeren over vastgestelde maatregel.

Meer nieuws