Bruisende en onverwachte ouverture op 'Volharding'

Michel Maaskant juichte oprecht en voluit na de gelijkmakende treffer tegen zijn vorige club Kloetinge en Domenique van den Berge sprong in de armen van vader Jacob nadat hij met het derde doelpunt van Bruse Boys de Zeeuwse derby helemaal in het slot gooide.

Het waren ‘slechts’ twee, maar wel hele mooie momenten die het treffen tussen Bruse Boys en Kloetinge op de openingsdag van het seizoen 2015/2016 in de eerste klasse C karakteriseerden. Na negentig minuten en een beetje stond er 3-1 op het scorebord van sportpark Volharding. Een voor ieder die Bruse Boys een warm hart toedraagt een totaal onverwachte uitslag. En ook nog eens verdiend. Oftewel: Bruse Boys ging verder met wat ze vorig seizoen zo vaak in de tweede klasse deed: winnen. Kloetinge vervolgde haar ‘traject’ uit de hoofdklasse: vaak verliezen. ,,Zo wil je niet beginnen aan een seizoen als je net gedegradeerd bent”, reageerde Julius Bliek, dit seizoen de enige Schouwse spelers in dienst van Kloetinge. ,,Dit is een tegenvaller en hadden we niet verwacht. Vorige week hebben we als team goed gespeeld tegen Hoek en we hadden een goed gevoel voor deze wedstrijd.” Dat goede gevoel was er zeker in de beginfase voor de ploeg van de voetballer uit Burgh-Haamstede. Voordat er vijf minuten om waren, lag de bal op de penaltystip omdat linksback Koen van den Berge een tegenstander vloerde binnen de ‘zestienmeter’, een fout die hij later in het duel meer dan goed zou maken. De pingel werd keurig benut door Tom Wuyts, al ging Bruse Boys-doelman Mark Giljam wel naar de goede hoek. Na de treffer nam de ploeg van trainer Arie van de Zouwen, die vanwege een verlopen licentie op de tribune moest plaatsnemen, ongemerkt wat gas terug. Dit gevoel bekroop Bruse Boys-verdediger Michel Maaskant ook. De vroege achterstand was voor de thuisploeg het sein het achterin helemaal dicht te houden en met gezonde strijdlust Kloetinge te bestrijden. Wim Nieuwland, trainer van Bruse Boys: ,,We begonnen ook te fanatiek. Koen van den Berge deed het à la Van der Wiel”, doelend op zijn domme overtreding, ,,en moet blijven staan.” Na de benutte strafschop had Kloetinge derhalve geen passend antwoord op het spel van Bruse Boys en kon het maar kort genieten van de voorsprong. Uitgerekend Maaskant deed de Zuid-Bevelandse ploeg voor het eerst pijn en kopte een vrije trap van Mats Willemse keurig en beheerst achter Kloetinge-doelman Ramon van Aalst. Voor de kopgoal van Maaskant kreeg Domenique van den Berge een goede kans op de gelijkmaker en kreeg de Bruenaar dat vlak voor rust, na een keurige voorzet van Dylan Adelaar, dat weer. Daar tegenover stelde Kloetinge ook twee kansen, eveneens vlak voor rust. Tot tweemaal toe toonde Giljam aan ook een doelman van eerste klasse-niveau te zijn. Net na rust stond de dertiger er tot grote tevredenheid van Nieuwland weer. ,,Mark heeft ons in de wedstrijd gehouden. Op z’n oude dag.” Was het in eerste instantie Giljam die een bemoedigend resultaat in stand hield, met nog een halfuur te gaan gaf Koen van den Berge daar zijn eigen ‘invulling’ aan. Opkomend vanaf het middenveld besloot hij van bijna dertig meter met links uit te halen. Voor wie er is bij geweest: de goal was vergelijkbaar met die tegen GPC, een paar wedstrijden voor het einde van de vorige competitie. ,,Deze was sowieso mooier, die van GPC was iets belangrijker in de titelstrijd. Dit is maar één potje. Ik raakte ‘m goed. Hij vloog van mijn voet en zag ‘m er in gaan. Heerlijk. Een geweldig gevoel.” Met de werkelijk heerlijke goal van de speler uit Burgh-Haamstede - hij had in tegenstelling tot plaatsgenoot Bliek wel een prettige middag – moest Kloetinge wel meer doen om op haar beurt nog een bevredigend resultaat in Bruinisse te kunnen behalen. Het antwoord van Kloetinge op de achterstand kwam echter niet in haar woordenboek voor, constateerde ook Maaskant. ,,Van sommigen bij Kloetinge had ik meer strijd verwacht.” En als er dan strijd was, ging het op de verkeerde manier. Invaller Jeroen de Wild kreeg rood omdat hij Marco Ketting trapte. Kort daarna profiteerde Domenique van den Berge van een slippertje in de Kloetinge-defensie en maakte hij alleen voor doelman Van Aalst geen fout. Keurig in het hoekje, 3-1, wedstrijd gespeeld, drie punten, een mooie meevaller op de eerste dag van een nieuwe competitie. ,,Dit is wel erg lekker”, glom Maaskant. ,,Als je dan zelf nog scoort, heerlijk.” Nieuwland: ,,Dit is een stimulans voor de toekomst. Nu stond alles in het teken van Kloetinge, maar er komen nog meer tegenstanders. Dan moeten we ook die drive hebben.” Opstelling Bruse Boys: Mark Giljam; Rudo van den Berge, Johan Vroegindeweij, Michel Maaskant, Koen van den Berge; Marco Ketting, Mats Willemse, Domenique van den Berge; Rudi van der Bijl (91. Jasper Maaskant); Dylan Adelaar (74. Olaf Willemse), Tom Blomaard