Eerst asfalt dan geulenpatroon op Havenpark
Eerst asfalt dan geulenpatroon op Havenpark

Eerst asfalt dan geulenpatroon op Havenpark

Algemeen

Het zal even schrikken zijn als aannemer Moerland half september een ‘asfaltbaan’ gaat aanleggen in het nu nog groene Havenpark van Zierikzee.Maar het asfalt is alleen bedoeld om de markt op het Havenplein te houden. Voor Pasen 2016 moet het aangekondigde geulenpatroon aangelegd zijn en heeft ook het Kraanplein een andere uitstraling.

Het is de tweede fase van de herinrichting van de Zierikzeese binnenstad. Een dossier wat met name rond de herinrichting van het Havenplein op grote weerstand stuitte. Die verwacht wethouder Jacqueline van Burg nu niet meer. ,,Nee, ik ben ervan overtuigd dat dit niet gaat gebeuren. Er is veel over gesproken en het besluit is genomen.”

Een besluit om een stenen geulenpatroon als wandelpad in het Havenpark te leggen en het Kraanplein op te knappen en ruimte te maken voor terrassen voor de Proeverij en de Griek. Het grote terras voor de Proeverij verdwijnt. Op dat nieuwe terras is volgens haar gen plaats voor het tapasrestaurantje dat ook aan het kraanplein moet gaan komen.

Met het project is een bedrag van €880.000 gemoeid, dat volledig uit de gemeentekas bekostigd gaat worden. De huidige kikkerfontein wordt afgebroken en er komt een replica voor terug. De boei verdwijnt. Naast de boei is indertijd een ‘tijdcapsule’ begraven. Die wordt naar boven gehaald, maar wel weer teruggeplaatst op dezelfde locatie.

De reconstructie van dit deel van de binnenstad gaat maanden voor overlast zorgen. Temeer ook omdat Delta het moment aangrijpt om nieuwe leidingen aan te leggen aan de noordzijde van het Havenpark (kant Mondragon). Op die manier kan de tijd, dat de binnenstad weer op de schop gaat, beperkt worden. In de eerste week van het nieuwe jaar wordt er een grote tent over het gehele Kraanplein geplaatst. Die is bedoeld om het proces niet te vertragen. Er wordt namelijk met natuursteen gewerkt en daarvoor mag het niet te koud worden. Bij de aanleg van het Havenplein leverde het nog een vertraging in tijd op. Daarvan zal naar verwachting nu geen sprake zijn.

Als fase twee achter de rug is, staat fase drie nog voor de deur. Die omhelst een opknapbeurt voor de Oude Haven. Onderdeel daarvan is de plaatsing van de omstreden Spaanse trappen aan de rand van het Kraanplein richting Oude Haven. Maar voordat die werkzaamheden kunnen starten moeten er nog de nodige voorbereidingen getroffen worden.

Meer nieuws