Tegenstanders starten petitie tegen strandhuisjes
Tegenstanders starten petitie tegen strandhuisjes

Tegenstanders starten petitie tegen strandhuisjes

Algemeen

Er is deze week een petitie gestart tegen de mogelijke komst van strand(slaap)huisjes langs de kust van Schouwen.Burgemeester en wethouders willen de mogelijkheden onderzoeken, maar via de petitie groeit het aantal tegenstanders. Initiatiefnemers van de petitie zijn Jacques Middelhoek uit Haamstede en Jim Sleicher uit Renesse. De twee zien strandhuisjes niet zitten en noemen het een regelrechte bedreiging voor de natuur en de ‘ongereptheid’ van de omgeving. ,,Strandhuisjes zijn voor ons niet onderhandelbaar. Er moet niets worden gebouwd,” aldus Sleicher.

Met een petitie op schouwsekust.petitie.nl worden mensen opgeroepen te protesteren. De twee mannen voeren juist nu actie, omdat burgemeester en wethouders een onderzoek naar de mogelijkheden starten. Zo staat dat ook beschreven in de politieke agenda, die direct na de verkiezingen van maart vorig jaar door SGP, LSD, VVD en Christenunie is opgesteld. Met name LSD wilde het in het collegeprogramma.

LSD-fractievoorzitter Robbert Lievense heeft de actievoerders laten weten, dat wat hem betreft onderzocht wordt of er strandhuisjes worden gebouwd of dat er in de bestaande paviljoens slaapmogelijkheden komen. Lievense ziet wel een nieuwe markt. De Recron (de gezamenlijke recreatieondernemers) is overigens tegen en stuurt er volgende week een brief over naar de gemeente.

Maar de strandpaviljoenhouders hebben bij mondde van hun voorzitter Piet Fierens al een claim neergelegd bij de gemeente. Fierens laat weten dat de strandpaviljoenhouders het beheer van strandhuisjes ‘in eigen beheer‘ willen houden. De Zierikzeese aannemer Jan Roggeband heeft ook plannen voor de bouw van strandhuisjes en heeft er een stichting voor opgericht. Commerciële partijen zien er dus wel brood in.

Voor Middelhoek en Sleicher signalen dat er al vóór het onderzoek druk onderhandeld wordt. Volgens de twee wordt de koek al verdeeld en moet er haast gemaakt worden met actie. Sleicher:,,Met die strandhuisjes is niemand gediend, anders dan de bouwers.” De petitie is op internet te vinden via schouwsekust.petities.nl

Meer nieuws