Scharendijke wil aandacht van politiek

Algemeen

In Scharendijke wordt al jaren gesproken over een opwaardering van het dorp aan de Brouwersdam. Maar nu is wat Richard en Michel Fennet (eigenaren van de Plusmarkt) hét moment aangebroken om stappen te zetten. De supermarkt wordt verplaatst en ‘vakantiedorp’ Brouwerseiland wordt binnenkort gerealiseerd. Het is nú aan de politiek om Scharendijke hoog op de agenda te plaatsen.

 

De twee broers zien Haamstede, Renesse en Scharendijke onlosmakelijk met elkaar verbonden. Haamstede de cultuur, Renesse het uitgaan en Scharendijke als een eldorado voor de actieve watersporters. ,,Soms lijkt het wel of Scharendijke onzichtbaar is voor de politiek,” vertelt Michel Fennet. Het dorp is ook niet meer vertegenwoordigd in de gemeenteraad ,,anders kon je nog eens iets onder de aandacht krijgen”.

 

Maar er moet wel wat gebeuren. Het dorp ademt geen sfeer uit. De bestrating is wat de twee betreft onder de maat en ,,geen lantaarnpaal is hetzelfde”. En dat terwijl Scharendijke alles in zich heeft om het grote publiek binnen te halen. De gemeente heeft een sloopvergunning afgegeven voor de oude Gereformeerde kerk, terwijl dat inmiddels een beeldbepalend pand geworden is, dat wat de twee betreft wel behouden zou kunnen blijven. Overigens liggen er nog geen ontwikkelplannen bij de gemeente voor te te slopen kerk.

 

Volgens Richard Fennet leggen de ondernemers en de dorpsraad met hun visie een realistisch plan neer. ,,Je moet geen dingen vragen, die niet haalbaar zijn. Maar nu Brouwerseiland wordt aangelegd lijkt het ons verstandig als de gemeente met de initiatiefnemers rond de tafel gaat. Laat Boskalis (de bouwer) vooral ook investeren in het dorp. ,,Dat is in het belang van het dorp, maar zeker ook van de nieuwe bewoners daar.” De gemeente richt haar pijlen nu vooral op Renesse. Daar moet wat gebeuren, maar Scharendijke verdient die behandeling ook, zo luidt het vanuit het dorp.

 

Richard Fennet: ,,Dat er nog njets gebeurd is ligt ook aan het dorp zelf. Een soort van bescheidenheid. Maar Scharendijke heeft zoveel in zich.” En nu de supermarkt eindelijk naar de Boutlaan gaat (volgens de twee over een half jaar al) is het moment daar om door te pakken. Zeker ook Brouwerseiland met honderden vakantiewoningen aan de voet van het dorp vraagt om aandacht.

 

Dat is dan ook de voornaamstede boodschap aan de politiek. Doe nu zaken met de bouwers van Brouwerseiland en zet Scharendijke hoog op de agenda. Richard Fennet:,,Prima dat er nu naar Renesse gekeken wordt. Maar we vragen ons wel af waarom vooral de gemeente er geld in steekt. Er wordt daar door de ondernemers toch prima verdiend. En Renesse en Scharendijke moet je niet los van elkaar zien. Net als Haamstede hebben de dorpen een eigen identiteit.”

 

 

 

Meer nieuws