Mossel blijft onverminderd geliefd
Mossel blijft onverminderd geliefd

Mossel blijft onverminderd geliefd

Algemeen

Hoewel de mossel tegenwoordig jaar rond te verkrijgen, moeten deze schelpdieren het toch vooral van deze tijd hebben.Met de mosselfeesten neemt ook de belangstelling voor het ‘zwarte goud’ toe. Mosselen Neeltje Jans is nu al tevreden over de belangstelling.

Jim van Aken van dat bedrijf op Neeltje Jans zegt het meteen te merken als de mossel door bijvoorbeeld de jaarlijkse feesten weer onder de aandacht van de consument komt. ,,Ja, dan komen de telefoontjes en de mailtjes weer.” En dat ondanks het feit dat door de hangcultuur mosselen het hele jaar te krijgen zijn. Ook op Neeltje Jans.

Volgens Van Aken is de kwaliteit prima. ,,Prima vleesgewicht en complimenten over de kleur.” Al geeft hij desgevraagd meteen toe dat de handel dat geluid elk jaar laat horen. Overigens is de belangstelling voor de mossel ook groot door de prijzenoorlog in de supermarkten. Die halen mosselen in huis om klanten te trekken. Niet zelden nemen ze het verlies op de prijs voor lief.

Formeel probeert de sector ieder jaar een moment te creëren, waarop de (bodem)mossel er weer is. Dat was dit jaar 8 juli met een feestelijke aftrap in Yerseke. De sector denkt nog steeds het kiezen van zo’n moment van groot belang is voor de belangstelling vanuit de consument. Tezamen met de feesten moet deze lekkernij gedurende meerdere maanden op het netvlies van de consument blijven staan.

Zierikzee en Bruinisse beheren de mosselvloot. Vanuit deze plaatsen varen de kotters de Oosterschelde op om het daar neergelegde mosselzaad op te vissen als de schelpdieren in volle wasdom zijn. ,,Dat is voor ons een groot voordeel. We hebben onze eigen percelen. Weten hoe het met de kwaliteit is en halen de mosselen dan op. Op die manier heb je het hele proces onder controle,” aldus Van Aken.

Maar de mossel blijft een natuurproduct en daarmee kwetsbaar. Zoals de Japanse oesters in de Oosterschelde op dit moment, die aangevallen worden door een slak, die de oester opeet voordat deze opgevist kan worden. Cees van Liere uit Bruinisse, voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging, heeft er zijn zorgen al over uitgesproken.

Meer nieuws