Gemeente blij met uitspraak Raad van State inzake Somalische familie
Gemeente blij met uitspraak Raad van State inzake Somalische familie

Gemeente blij met uitspraak Raad van State inzake Somalische familie

Algemeen

De Raad van State heeft woensdag uitspraak gedaan in een geding tussen een Somalische familie en de gemeente Schouwen-Duiveland. Inzet van het geding was of de gemeente de geboortedata van een aantal gezinsleden die in Somalië waren geboren aan mocht passen naar de fictieve data die de IND gebruikt. De gemeente Schouwen-Duiveland heeft bij de Raad van State altijd gepleit voor overname van de fictieve data omdat dit veel praktische problemen wegneemt. In de eerste plaats de familie, maar ook voor de instanties waarvan de computersystemen aangaven dat 00-00-jaartal een ongeldige geboortedatum is. De handen van de gemeente waren eerst gebonden omdat de wet eerder gemeenten voorschreef de registratie 00/00-jaartal aan te houden.

Zoals vaak voorkomt bij vluchtelingen uit Somalië, kon ook de familie die het geding aanspande geen geboortedata voorleggen. Tot dusverre stonden ook deze mensen geregistreerd met geboortedatum 00-00-jaartal. Dat is met de uitspraak van de Raad van State nu verleden tijd. De gemeente Schouwen-Duiveland past de fictieve data toe die de IND hanteert.

Kern van het probleem was dat met de aanpassing van de Wet gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens naar de Wet basisregistratie personen, de mogelijkheid was geïntroduceerd om voor nieuwe vluchtelingen die hun geboortedatum niet exact kenden, de fictieve datum die de IND hanteert op te nemen als geboortedatum.. Naar het oordeel van de gemeente Schouwen-Duiveland, maar ook bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken en de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, gold deze regel alleen voor mensen die nieuw in Nederland binnenkomen. De gemeente Schouwen-Duiveland heeft zowel bij de rechtbank als bij de Raad van State gepleit voor het mogen toepassen van deze regel ook voor mensen die hier al langer wonen, omdat die tegen dezelfde problemen aanlopen als de nieuwkomers. De gemeente is dan ook erg tevreden met de uitspraak van de Raad van State waarmee dit eindelijk mogelijk wordt gemaakt.

Meer nieuws