Een verborgen schat' in Stadhuismuseum

Algemeen

‘Een verborgen schat’. Zo heet de catalogus met werk van Sonja Toebes (1929), die naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadhuismuseum is samengesteld.De publicatie bevat afbeeldingen van tekeningen, aquarellen, etsen en olieverfschilderijen.Het werk dat in de tentoonstelling en nu ook in een catalogus te zien is, getuigt van het artistieke talent van Sonja Toebes. Het is bovendien uniek, want tekeningen en schilderijen zijn zelden te zien geweest op Schouwen-Duiveland. De expositie, die nog tot 31 juli in het Stadhuismuseum te zien is, is haar eerste solo-expositie van deze 86-jarige kunstenares die sinds 1964 op Schouwen-Duiveland woont.

Op basis van de lovende reacties van bezoekers groeide de wens om haar werk in de vorm van een publicatie permanent aan de buitenwereld te tonen. Dankzij de Stichting Vrienden van het Stadhuismuseum was het mogelijk om een catalogus uit te geven met daarin tekeningen, etsen en olieverfschilderijen van stillevens, landschappen en (zelf)portretten. Hoe uiteenlopend haar werk ook is, opvallend is haar oog voor detail. Met slechts enkele lijnen slaagt zij erin om verschillende stemmingen weer te geven. ‘Met weinig zegt ze heel veel’, is wellicht de meest treffende omschrijving van het bijzondere oeuvre van Sonja Toebes dat nu verwerkt is in een catalogus. Voor degenen die de expositie hebben bezocht is de catalogus een herinnering aan hun bezoek. Voor anderen, die niet in de gelegenheid zijn om het werk van de Zierikzeese kunstenares met eigen ogen te aanschouwen, biedt de publicatie een passend alternatief.

Met de tentoonstelling en bijbehorende catalogus voldoet het Stadhuismuseum aan zijn doelstelling een platform te willen bieden voor kunstenaars met een band met Schouwen-Duiveland. De verborgen schat, de kunstenares Sonja Toebes zowel als haar tekeningen krijgen met deze expositie en catalogus de aandacht die zij verdienen..

De catalogus is uitgegeven in samenwerking met de Stichting Vrienden van het Stadhuismuseum en is voor € 14,95 te koop bij de balie van het Stadhuismuseum.

Meer nieuws