Gemeente in de prijzen voor natuurvriendelijk toerisme

Algemeen

De gemeente Schouwen-Duiveland heeft woensdag de gouden Quality Coast Award ontvangen. Schouwen-Duiveland kreeg de gouden award omdat ze dit jaar, ondanks strengere eisen, het hoogste aantal punten hebben gehaald van de deelnemende gemeenten. Schouwen-Duiveland scoorde dit jaar 82 punten, twee punten meer dan in 2013. Met het behalen van dit keurmerk heeft Schouwen-Duiveland opnieuw internationale erkenning gekregen in haar streven naar een zo groot mogelijke kwaliteit in mens- en natuurvriendelijk toerisme. Schouwen-Duiveland besloot in 2008 om deel te nemen aan het Quality Coast Programma en ontving in 2009 al een Quality Coast Award. Een award is twee jaar geldig en kan vervolgens opnieuw worden aangevraagd. Schouwen-Duiveland ontving in 2011 en 2013 wederom een Quality Coast Award.

QualityCoast is het eerste Europese keurmerk voor duurzame ontwikkeling van kustgemeenten als geheel. Het is ontwikkeld door de Europese koepel van Kust & Zee: de Coastal & Marine Union (EUCC). Dit onafhankelijke keurmerk wordt toegekend aan kustgemeenten die eerlijke voorlichting geven over hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid en over hun plannen voor toekomstige verbeteringen. Het keurmerk stimuleert kustgemeenten om hun toerisme te baseren op het eigen karakter van bijvoorbeeld dorp of stad en de omgeving daarvan.

De inspanningen van Schouwen-Duiveland op het gebied van duurzaamheid komen niet alleen tot uiting in het bezit van de Quality Coast Award; de gemeente is eveneens in het bezit van het eco-label Blauwe Vlag en de ECO XXI Award. Quality Coast ondersteunt de Blauwe Vlag. De Blauwe Vlag heeft uitsluitend betrekking op stranden en jachthavens, terwijl Quality Coast gericht is op de duurzaamheid in het gehele kustgebied. De Quality Coast Award geeft, samen met de andere eco-labels aan dat Schouwen-Duiveland als kustgemeente een bijzondere status inneemt op het gebied van duurzaamheid.

Meer nieuws