Historische schepen bij finish Tour de France
Historische schepen bij finish Tour de France

Historische schepen bij finish Tour de France

Algemeen

Het maritieme erfgoed van de zuid westelijke Delta is zondag 5 juli met 17 schepen op het water aanwezig bij de finish van de Tour de France.Zij varen de gehele middag in de Hammen: het vaargebied tussen de Oosterscheldekering en de haven van Burghsluis. Als de weersomstandigheden het toelaten zullen 16 schepen in de Hammen zeilen, vergezeld door de 100 jaar oude stoomsleepboot Hercules. De bemanningen zullen in het geel gekleed zijn en de vlaggen van de Tour en van Zeeland in de mast.

Het maritieme erfgoed kent houten en stalen schepen , sommige van ruim 100 jaar oud, prachtig gerestaureerd en in alle glorie te zien. Een plaatje voor de vele foto- en filmmakers om dit in beeld te krijgen bij de laatste uren van de tweede etappe van de Tour. Water is immers het leidend motief van de finish op de stormvloedkering.

De vloot bestaat uit de scheepstypen, bekend van de wateren van de zuid westelijke Delta en in vroeger tijd veelal gebruikt voor de (schelpdier) visserij, maar ook voor transport van mens, dier en goederen. Deze schepen worden nu in stand gehouden en onderhouden door vele particuliere eigenaren, maar ook door de stichtingen Behoud Hoogaars en Museumhaven Zeeland. Heel veel vrijwilligers zorgen voor onderhoud en voor het varen met deze schepen.

Vaak zijn deze schepen te zien op het water en in de havens bij evenementen zoals recentelijk de Schout-en Schepenenrace en de Deltaweek. Het Zeeuwse scheepstype de Hoogaars zal met 7 schepen ( YE36, Alcyon, Jetty, Atalante, ARM17, Swarte Paerel, De Schelde) vertegenwoordigd zijn , verder de Hengst ( TH49 en TH5/Jan Korneel) , de pas gerestaureerde Steekhengst Boreas en verder de Schokker Zeesproet, de Hoornse Zeeschouw Schobber, de Boeier Mientje, de Boeieraak Weltevreden, de Lemsteraak de Verleiding en de Lemsteraak in vissermanuitvoering HA10/Ventjager , begeleid door de Stoomsleepboot Hercules. De schepen liggen in de haven van de jubilerende watersportvereniging Burghsluis (35 jaar); omstreeks 13.00 uur vaart de vloot naar buiten en omstreeks 18.00 uur komen zij terug in de haven.

Meer nieuws