Commissarispenning voor Ali Pankow

Algemeen

Commissaris van de Koning Han Polman heeft de Zeeuwse Commissarispenning voor bijzondere verdiensten uitgereikt aan Ali Pankow uit Zierikzee.De uitreiking vond plaats in het theater Vestzak 99 in Vlissingen na een symposium ter gelegenheid van het afscheid van Ali Pankow als bestuurslid van het Zeeuws Centrum voor Amateurtheater (ZCA).

Ali Pankow krijgt de Commissarispenning omdat zij zich als bestuurslid van het ZCA, als journalist, als theatermaker, radiomaker en als blogger gedurende meerdere decennia met grote toewijding heeft ingezet voor de cultuur in het algemeen en voor het amateurtheater in Zeeland in het bijzonder. In deze verschillende functies heeft zij het amateurtheater een kwaliteitsimpuls gegeven en bijgedragen aan de promotie ervan.

Ali Pankow stond aan de wieg van vele culturele initiatieven, waaronder het Elektrafestival, het Eenakterfestival, Amateur Komedie Zierikzee (de huidige theatergroep Zierick), het tijdschrift Silhouet en heeft verschillende theateropleidingen helpen opstarten, zoals de jeugdtheaterschool en de opleiding middenkader regisseur amateurtoneel.

Als journalist heeft Ali Pankow op integere wijze het toneel en andere cultuuruitingen in Zeeland een podium gegeven. Ook in die hoedanigheid was zij een ambassadeur voor het amateurtheater, heeft zij de kwaliteit ervan bevorderd en een breed publiek voor het theater weten te enthousiasmeren. Daarnaast vond haar passie voor het amateurtheater ook uitdrukking in het feit dat zij als theatermaker zelf verschillende voorstellingen in Zeeland heeft geïnitieerd.

De Zeeuwse Commissarispenning voor bijzondere verdiensten wordt uitgereikt aan personen die meerdere jaren verdienstelijk zijn geweest voor de Zeeuwse samenleving of die werkzaamheden hebben verricht die van bijzondere waarde zijn voor de Zeeuwse samenleving. Eerder is de Zeeuwse Commissarispenning toegekend aan onder meer: de van oorsprong Zeeuwse astronaut Lodewijk van den Berg, The Royal Highland Regiment of Canada, the Black Watch (betrokken bij de bevrijding van de provincie Zeeland in 1944), Anna Eleanor Roosevelt (kleindochter van President Franklin Delano Roosevelt), Henk van Koeveringe, Hans Hillen (vml. minister van Defensie) en Joan Berkhemer (vml. dirigent bij het Zeeuws Orkest).

Meer nieuws