Bach op de beiaard
Bach op de beiaard

Bach op de beiaard

Algemeen

Gideon Bodden, de stadsbeiaardier van Amsterdam, verzorgt het eerste beiaardconcert van het zomerseizoen op de beiaard van het Stadhuismuseum. Dat zal gebeuren op zaterdagmiddag 4 juli om 16.00 uur. Deze tijd wijkt wegens omstandigheden af van de normale aanvangstijd van de beiaardconcerten. Bodden heeft gekozen voor een programma dat louter zal bestaan uit beiaardbewerkingen van de muziek van Bach. Zo zullen ondermeer delen uit de Brandenburgse concerten, de Goldbergvariationen, de Toccata in f e n enkele bewerkingen van liederen over Zierikzee klinken. Evenals vorig jaar is er de verstilde luisterplaats bij het restaurant van het museum. De beiaardconcerten zijn gratis en men kan via de hoofdingang doorlopen naar het restaurant. Op de muur van het restaurant worden beelden uitgezonden van de musicerende beiaardier.

Gideon Bodden is als stadsbeiaardier van Amsterdam vaste bespeler van de Hemony-carillons op de Munttoren, de Oude Kerkstoren en de Zuidertoren. Tevens is hij stadsbeiaardier van Schoonhoven en beiaardier van Hilvarenbeek. Hij won tal van beiaardconcoursen, waaronder de Koningin Fabiola-wedstrijd te Mechelen in 1993. Gideon Bodden is specialist op het gebied van het ontwerpen van klokprofielen met historische geometrische proporties en het stemmen van beiaardklokken.

Dit concert is het eerste van het derde seizoen waarin nationaal en internationaal bekende beiaardiers naar Zierikzee komen om op de fijnzinnige beiaard te musiceren. Er is sprake van toenemende belangstelling voor dit voor Nederland en Vlaanderen unieke fenomeen. Andere concerten deze zomer zullen worden verzorgd door o.m. een Poolse en Japanse beiaardier. Ook zijn er concerten waarin wordt samengewerkt met andere instrumenten (accordeon en gitaar)

Meer nieuws