Logo wereldregio.nl

Bruinisse zondag bij 'Andere Tijden Sport'

Bruinisse is zondag 31 mei te zien in een nieuwe aflevering van 'Andere Tijden Sport'. De uitzending gaat namelijk over Johan Cruijff.

De voetballer bereidde zich namelijk met Feyenoord voor op het seizoen 1983/1984 en deed dat met een oefenwedstrijd tegen het Zeeuws elftal op het oude sportpark van de zaterdag-eersteklasser. Hiervan zijn komende zondag beelden te zien. De documentaire 'Cruijff gaat vreemd' begint om 22.10 uur op NPO 1.

Een van de spelers die de wedstrijd meemaakte, is Tonnie van den Berge. Met hem maakte WereldRegio twee jaar geleden onderstaand verhaal, onder andere over die wedstrijd uit 1983.

,,Als ik met SKNWK speel, trappen ze allemaal in die schaarbeweging. Vinden ze prachtig”

Toon van den Berge (49) invaller bij Zeeuws elftal-Feyenoord

NIEUWERKERK – Nooit eerder werd het hoofdveld van Bruse Boys omringd door vierduizend toeschouwers tijdens haar historie aan de Boomdijk. Het was ook de enige keer dat Johan Cruijff op een voetbalveld op Schouwen-Duiveland te bewonderen was. En het was tevens de eerste keer dat de beste, Nederlandse voetballer aller tijden en Ajacied pur sang in een oefenwedstrijd het shirt van Feyenoord om zijn schouders had. Toon van den Berge was er als speler bij. Met het afscheid van het oude complex een mooi moment om met de luie, lepe linkspoot nog één keer terug te gaan naar 16 juli 1983 toen de meeste memorabele wedstrijd aan de Boomdijk zich voltrok. ,,Ik kan me er bijzonder weinig van herinneren.”

‘Oh’ dacht ondergetekende bij die woorden, net gezeteld in een bank met zijn laptop in de aanslag, ‘dat is een lekkere binnenkomer’. Toon van den Berge kan dan wel een neef zijn van Jacob (,,We schelen drie weken”), maar weet niet alles terug te halen zoals zijn familielid dat kan. ,,Je hoort er de mensen nog wel eens over, maar ik weet er niet zo veel meer van.” Zijn passie voor het voetbal is hij nog lang niet verloren. In zijn huis in Nieuwerkerk staat de televisie op een eerdere gespeelde wedstrijd van Paris St. Germain en liggen er enkele Feyenoord-viltjes op tafel. Voor wie het nog niet weet, als 49-jarige speelt hij in het tweede team van SKNWK en weet heel Zeeland wie hij is. Hij viel zelfs al een paar keer in bij het eerste. ,,Ze zijn altijd benauwd voor die kale.” Een lach, niet de enige deze avond, volgt.

Maar nu vooral terug naar die bewuste dag in de zomer van bijna dertig jaar geleden. In aanloop naar de wedstrijd van het Zeeuws elftal-Feyenoord was de geboren en getogen Bruenaar er geen seconde mee bezig. ,,Voor het Zeeuwse elftal deed ik meestal bedanken. Het trok me niet. Ik weet ook niet waarom.” Natuurlijk wist hij dat het was, maar aan voetballen dacht hij niet. Het duel vond plaats tijdens de Visserijdagen alwaar Van den Berge ook vertoefde. Omdat enkele voetballers van de Zeeuwse selectie niet konden, werden hij en Leen van der Bijl op de kermis aan hun jasje getrokken. Voor de goede verstaander: ze stonden daar niet met een frisje in hun handen.

Aangekomen op het voetbalveld stelde Van den Berge zich voor aan de Zeeuwse selectie. ,Van naam kende ik ze en sommigen zag ik voor het eerst. Een uur van te voren liep het langzaam. Het was wel gigantisch druk en overal stonde biertentjes.” Met een lach: ,,Dat weet ik dan wel”. En over de tegenstander: ,,Feyenoord was er al. Die waren wezen vissen. De meeste profclubs deden dat toen in de tijd dat Maarten Verspoor voorzitter was.” Op dat moment laat Van den Berge een seizoenskaart van Feyenoord zien. ,,Het is voor het eerst dat we er ééntje hebben”, doelt hij met we op zichzelf en zijn zoon Remco. Dat is opmerkelijk omdat Van den Berge eerste voor Ajax was, ook toen nog hij met het Zeeuws eftal tege Feyenoord speelde. ,,Later ben ik bij Feyenoord gaan kijken. Vanwege de sfeer. Ik weet het niet precies meer.” Toen Van den Berge van Bruse Boys naar Nieuwerkerk verhuisde, maakte hij de switch van 020 naar 010.

Wat dat betreft leek hij wel een beetje op Johan Cruijff, één van de spelers die tegenover hem op veld stond op die bewuste dag in juli 1983. ,,Vreemd dat hij daar speelde. Dat vond iedereen toch wel.” De eerste helft speelde Van den Berge niet. ,,Ik zat lekker met Leen op het bankje en met de mensen te kletsen. En we hadden een ‘probleem’ want we hadden al een biertje op. Ik vond het leuk om er bij te zijn. Ik was er niet zenuwachtig voor. Daar had ik ook geen tijd voor. Tegen zulke ploegen was ik wel extra gemotiveerd. Om er eentje te dollen. Daar deed ik het voor. Dat was voor mij het leukst.” En weer volgt er een lach.

De hele tweede helft speelde Van den Berge wel. De linkspoot vermaakte het publiek met zijn vermaarde schaarbewegingen en Bennie Wijnstekers en Sjaak Troost ondervonden dat ook. ,,Als ik met SKNWK speel, trappen ze allemaal

in die schaarbeweging. Vinden ze prachtig.” Ook Ruud Gullit kwam hij tegen. ,,Ik tikte ‘m door zijn benen en toen kreeg ik tikje terug. Daarop zei ik wat lelijks tegen hem en zei hij weer wat terug.” En Cruijff? Van den Berge: ,,Daar ben ik ver vandaan gebleven, maar hij kon er ook wat van”. Hoeveel het uiteindelijk werd? ,,Dat weet ik niet.”

Ondanks de vele dolletjes tegen Feyenoord beschouwt Van den Berge dat niet als his finest hour. Dat was het oefenduel met het Schouwse elftal tegen Sparta, ook in Bruinisse. De eindstand weet hij deze keer wel: ,,2-5 en bij rust stond het 2-3 door goals van Jacob en mij. Het was de beste wedstrijd uit mijn loopbaan. Alles lukte. Ik speelde tegen Schuurhuizen en die zat na afloop in zak en as”, vertelt Van den Berge met gevoel voor overdrijving. ,,Na afloop kwam Barry Hughes naar me toe. Ik kon bij Sparta komen trainen. ‘Heb je een auto’, vroeg Hughes me. ,,Ja, een oud Kadetje”, antwoordde Van den Berge, die er onmiddellijk achterop, en deze keer in plat Brus’, zei: ,,Weet je wat ik in de uien verdien”? Weer die lach.

,,Ik heb er een poosje getraind en een oefenwedstrijd gespeeld, maar ben er mee gestopt”, maakt hij met een wegwerpgebaar duidelijk. ,,Dat was niets voor mij, hele dagen met voetbal bezig zijn. Pa en ma van de zware kerk. Ja, dat had er ook mee te maken. Tegen dat ventje, net zeventien jaar, van mij zou ik zeggen: ‘huppekee, ga maar’. Maar er zaten vreemde lui bij Sparta. Wat ben ik lomp geweest. Dat zeggen er zoveel tegen mij.”

En ja, er was ook nog een uitstapje naar Feyenoord, samen met neef Jacob. ,,Met een hand op mijn hoofd om mijn muts vast te houden, wonnen we met 15-2 een trainingswedstrijd. Ik kon terugkomen maar heb het niet gedaan. Voor het hoogste gaan? Ach, zo zat ik niet in elkaar.”