Wethouder 'voorzichtig tevreden' over zorg

Algemeen

Wethouder Cees van den Bos (SGP) is voorzichtig tevreden over de manier waarop de gemeente vorm geeft aan haar nieuwe zorgtaken.,,Voorzichtig, want ik weet dat het niet in alle gevallen goed gaat.” Van den Bos heeft zijn eerste voortgangsrapportage bij de gemeenteraad neergelegd. Over huishoudelijke hulp bijvoorbeeld. Meer dan 700 mensen krijgen die hulp en moeten het over de hele linie met minder gaan doen. Toch zijn er volgens de rapportage maar 24 klachten (en vragen) gekomen van mensen, die menen te weinig uren toebedeeld te krijgen. In WereldRegio vorige week nog een vrouw, die van ruim negen uur hulp naar vier is terug geschroefd.

Van den Bos heeft ook signalen dat er wellicht ontevreden mensen zijn, maar dat zij te veel schroom voelen om aan de bel te trekken. ,,Iedereen moet zorg op maat krijgen. As men meent dat dit niet het geval is dan moet men zich laten horen. “ Komende week worden de eerste beschikkingen (schriftelijke afspraken) verstuurd, waarop ook weer bezwaar gemaakt kan worden.

Over de hele linie is Van den Bos tevreden. Wel zijn er problemen met het omzetten van ICT-systemen. En onduidelijk is ook wat er aan geld nodig is voor de hele operatie. De door het rijk aangekondigde bezuiniging van 40 procent is door de gemeente teruggebracht tot 25 procent. ,,Het wordt dus wel minder voor de mensen, maar omdat we de zorg wel aanbieden, blijven de mensen voor ons in beeld,” aldus Van den Bos. Het aangekondigde Centrum voor Arbeidsontwikkeling laat nog op zich wachten. Met de Zuidhoek wordt gewerkt aan het project. Het centrum moet een eigentijds antwoord worden op onder meer een reintegratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Werk en inkomen worden daar samengebracht en moet aansluiten op de nieuwe participatiekoers van het rijk.

Meer nieuws