Lezingen in kader van vijftig jaar Grevelingendam
Lezingen in kader van vijftig jaar Grevelingendam

Lezingen in kader van vijftig jaar Grevelingendam

Algemeen

Het Watersnoodmuseum organiseert een viertal lezingen op zondag middagen in mei om (15.30 uur). Aanleiding is het feit dat de Grevelingendam vijftig jaar in gebruik is. Deze lezingen maken onderdeel uit van het initiatief Vasteiland waarbij 8 musea van Schouwen-Duiveland elk op hun eigen manier aandacht besteden aan het feit dat het eiland vijftig jaar terug verbonden werd met het vasteland. De lezingen vindt plaats ín het Watersnoodmuseum, in een van de vier caissons die zijn gebruikt om het laatste dijkgat te dichten, op de plek waar het verhaal van de ramp van 1953 verteld wordt. In de ontvangstruimte van caisson 1 is plaats voor 60 á 70 gasten. Voor iedereen die speciaal voor de lezing komt is de entree gratis, vanaf 15.15 uur. Bezoekers die vooraf het museum willen bezoeken betalen de gebruikelijke entreeprijs. Vooraf aanmelden voor de lezingen kan via: info@watersnoodmuseum.nl. Het programma bestaat uit de volgende lezingen:

Zondag 3 mei, Dam van de Dichters?. Sprekers: Juul Kortekaas, Anneke Schenk, Thom Schrijer en de Reizende Dichters?. Op deze dag staat de menselijke emoties en beleving van de Grevelingendam en omgeving centraal. Dichters van zowel Schouwen-Duiveland als Goeree-Overflakkee geven beeld en geluid aan hun beleving van de zee, water en de verbinding van de twee eilanden. Juul Kortekaas brengt samen met Anneke Schenk de “Litanie van de Zee” ten gehore. Gitaarmuziek van Dik de Koning zorgt voor een passende ondersteuning van het programma.

Zondag 10 mei; Ondernemers op de dam?. Sprekers: Henk Gravenstein en Jeroen Hoep?Toerisme en bedrijvigheid op en rond de Grevelingendam zal deze middag besproken worden. Een jachthaven, de realisering van een pirateneiland, centrum ontwikkelingen en een hotel ontwikkelen in Bruinisse. Veel staat er te gebeuren op en rond de Grevelingendam.

Zondag 17 mei, de “andere“ kant van de dam: Gebiedsinitiatief Waterpoort?Spreker: Jan Hoogendoorn. ?De verbinding van Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee en de scheiding tussen het Grevelingen en het Volkerak. Hoe staan deze gebieden nu tegenover elkaar en wat kunnen ze voor elkaar betekenen. Dat zal op deze zondag onder andere aan bod komen.

Zondag 31 mei, Grevelingendam van 1.0 naar 3.0?. Sprekers: Loes de Jong, Rijkswaterstaat?. De dam als object. Een functioneel object van waterbouwers om stromingen tegen te gaan, om een gebied te compartimenteren. Een menselijk object in een verder natuurlijk landschap. Een object dat bepalend is geworden voor dat landschap. Het Nederlandse landschap met dijken, dammen, keringen en sluizen. Onmiskenbare elementen bij alle foto’s die genomen worden van het Zeeuwse landschap.

Meer nieuws