Onderhoud waterschapswegen van start

Algemeen

Waterschap Scheldestromen is gestart met het jaarlijkse onderhoud aan verschillende waterchapswegen in Zeeland.De werkzaamheden worden vóór de bouwvakantie afgerond. Sommi- ge wegen worden slechts enkele uren afgesloten, maar bij andere wegen kan het oplopen tot enkele weken. Dit jaar wordt ongeveer 187 kilometer aangepakt. Na het onderhoud voldoen de wegen weer aan de eisen van veiligheid en doorstroming. Jaarlijks inspecteert het waterschap bijna 4.000 kilometer weg en voert daarna verhardings- onderzoeken uit op de wegen die voor onderhoud in aanmerking komen. Aan de hand van de uitkomsten bepaalt het waterschap welke maatregelen nodig zijn. Dit kan variëren van plaat- selijke reparaties, van een oppervlakbehandeling tot een nieuwe asfaltlaag en van nieuwe markering tot een complete reconstructie. Alle gegevens zijn te vinden op een kaart van alle Zeeuwse wegbeheerders via http://live.andes.nl/zeeland.

Een weg met veel scheuren en sporen in het asfalt komt in aanmerking voor een reconstructie; de meest omvangrijke wegenklus. Gedurende enkele weken krijgt de weg een nieuwe fundering en nieuw asfalt. Asfalt verweert ook door het verkeer en de zon waardoor scheurtjes en kale plekken ontstaan. Deze wegen krijgen een nieuwe oppervlaktebehandeling. Is het asfalt er wat slechter aan toe, dan krijgt de weg een nieuwe asfaltdeklaag. Dit werk is meestal bin- nen een aantal dagen geklaard. Soms pakt het waterschap slechts kleine delen van een weg aan en duurt het werk niet langer dan een dag. Daarnaast frist Scheldestromen de wegmarkering op en zijn er wegen waarbij de bermen verstevigd worden met grasbetonblokken.

Het waterschap streeft ernaar de overlast voor het verkeer en voor aanwonenden tot een mi- nimum te beperken. Voor de meeste werkzaamheden moet uit veiligheidsoogpunt de weg voor het verkeer worden afgesloten. Als de werkzaamheden meerdere dagen duren, zorgt het waterschap voor omleidingsroutes waar dat nodig is. Het waterschap en de aannemer streven ernaar dat mensen altijd de toegang tot hun woning of perceel kunnen blijven gebruiken. Tot enige weken na het aanbrengen van een nieuwe verharding, kan er steenslag blijven liggen. Dit moet in de weg gereden worden. Gedurende de periode dat er nog steenslag ligt, stelt het waterschap een snelheidsbeperking in en worden mensen verzocht voorzichtig te rijden.

Meer nieuws