Tweede lezing Job Baster in Stadhuismuseum

Algemeen

De collectie van het Stadhuismuseum in Zierikzee bevat een zeer bijzonder object: het schelpenbuffet van Job Baster, een arts en natuurwetenschapper die tussen 1711 en 1775 in Zierikzee woonde en werkte. Donderdag 2 april vertelt Freddy van Nieulande over dit bijzondere schelpenbuffet. Deze lezing maakt deel uit van de lezingenreeks over Job Baster, die op donderdagmiddag in het Stadhuismuseum wordt gegeven. Aanvang: 14.00 uur (inloop: 13.30 uur).

Een bronzen beeldje op het Havenpark in Zierikzee herinnert aan deze Zierikzeese arts en wetenschapper die in zijn tijd binnen wetenschappelijke kringen grote bekendheid genoot zowel nationaal als internationaal. Anno 2015 is hij voor velen een onbekende figuur. Slechts weinigen weten dat Job Baster degene was die de goudvis in Nederland introduceerde. Met een reeks van drie lezingen wil het Stadhuismuseum de persoon Job Baster en zijn wetenschappelijke betekenis meer bekendheid geven. Donderdag 2 april richt de aandacht zich op het unieke schelpenbuffet dat Job Baster maakte van tropische schelpen, koraal en gehoorbeentjes van onder meer kabeljauw. Dat schelpenbuffet is een blikvanger in de collectie van het museum. Voor deze lezing is Freddy van Nieulande, conservator van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen en schrijver van diverse publicaties over schelpen uitgenodigd.

Na de lezing van Freddy van Nieulande volgt er op donderdag 16 april nog een lezing over Job Baster en zijn wetenschappelijke werk, Natuurkundige Uitspanningen. In dit werk beschrijft hij de lokale flora en fauna van zout water. Het boek bevat enkele met de hand ingekleurde platen. Deze derde voordracht wordt verzorgd door dr Wim Bakchuys, bioloog en Job Baster kenner bij uitstek. Ter afsluiting van deze Job Baster-reeks wordt donderdag 16 april de documentaire De Bijbel van Baster van Jeannette Parramore en Edward Snijders vertoond. Ook deze lezing begint om 14.00 uur. De toegangsprijs voor deze lezingen bedraagt € 3,50 plus de entreeprijs voor het museum. Dit is inclusief koffie/thee voor aanvang. De museumkaart is geldig.

Meer nieuws