Fleuroja gooit het roer om
Fleuroja gooit het roer om

Fleuroja gooit het roer om

Algemeen

FleuroJa in Zierikzee (een wooninitiatief voor mensen met een meervoudige beperking) gooit het roer om.Niet een beetje, maar rigoureus. Meer dan in het verleden moet er vanuit de bewoners gewerkt gaan worden. En niet langer met medewerkers van Arduin, maar als zelfstandige organisatie. Fleuroja ziet daardoor ook medewerkers vertrekken en is op zoek naar nieuwe mensen.

Anne-Marie Bezemer is voorzitter van Fleuroja en kent de organisatie door haar broer Rob, die er vanaf dag één woont, door en door. Vijftien jaar geleden werd Fleuroja opgericht. In de Zierikzeese wijk Poortambacht is er plaats voor vijf bewoners, die allemaal veel begeleiding nodig hebben.

Zo’n vijftien mensen werken er; gedetacheerd vanuit de grote organisatie Arduin. Maar aan die relatie met Arduin komt een einde. Anne-Marie Bezemer wil geen waardeoordeel uitspreken over Arduin, maar constateert dat de samenwerking niet langer mogelijk is. De scheiding wonen en werk wordt kleiner en Fleuroja wil meer nog dan in het verleden de bewoners centraal stellen. Arduin beweegt niet mee met het Zierikzeese initiatief.

,De bewoners staan centraal. ,Dat gebeurde in het verleden steeds minder,” vertelt ze. Fleuroja volgt nu het project Zeggenschap en Inclusie van de stichting Perspectief. Dat houdt zoveel in dat de bewoners – waar mogelijk – de dagindeling bepalen en het personeel daarin moet volgen. ,,Het betekent voor ons dat alle personeelsleden opnieuw moeten solliciteren en voor wie die nieuwe koers niet ziet zitten is er geen plaats.” Bezemer beaamt dat het tot de nodige onrust heeft geleid onder de medewerkers.

Zoveel dat er al medewerkers zijn die te kennen hebben gegeven liever op de loonlijst van Arduin te willen blijven. ,,Maar ook zijn er mensen die juist enthousiast zijn. Maar we zoeken zeker nog mensen, die met ons mee willen gaan.”

Het principe van Zeggenschap en Inclusie lijkt simpel. Waar mogelijk wordt aan de wensen van de bewoners tegemoet gekomen. Of het nu op dagelijkse verzorging of eten gaat of misschien wel op hobby’s en andere vormen van dagbesteding. De medewerkers volgen de wensen omdat de bewoners vanuit het hen toegewezen persoonsgebonden budget opdrachtgever zijn. Zij betalen de medewerkers, die met hen een overeenkomst aangaan.

Lastig, maar voor Bezemer tegelijkertijd ook logisch. ,,Niet zo van als de medewerker geen sperzieboontjes lust er dan ook geen sperzieboontjes gegeten worden. Nee, nagaan wat de wensen van de bewoners zijn.” Dat vergt een andere houding van het personeel, dat in de nieuwe opzet dus in dienst treedt bij Fleuroja.

Het geeft onrust in de groep. Nu al is duidelijk dat niet iedereen gelukkig is met de nieuwe koers, waaraan het bestuur zegt vast te gaan houden. Fleuroja was vijftien jaar geleden bij de start een bijzonder project en wil dat nu weer zijn. ,,Nee, ik heb er nog geen slapeloze nachten van gehad, maar het is waar dat het veel losmaakt in Fleuroja,” aldus de voorzitter. Niet in de laatste plaats omdat de salarissen straks door de Sociale Verzekeringsbank uitbetaald gaan worden en juist die club daar de laatste tijd nogal eens moeite mee gehad. Meer informatie www.fleuroja.nl

Meer nieuws