Het wordt steeds drukker bij Leger des Heils
Het wordt steeds drukker bij Leger des Heils

Het wordt steeds drukker bij Leger des Heils

Algemeen

De noodopvang die het grootste deel van het jaar ‘bewoond’ wordt en iedere week een groeiend aantal mensen dat aanloopt voor een kop koffie of op zoek is naar een helpende hand.Het Leger des Heils in Zierikzee krijgt het steeds drukker. Een beeld dat coördinator Udo van Dijk kan bevestigen. ,,Mensen weten wel dat er veel problemen zijn, maar vaak heel oppervlakkig.”

Het Leger des Heils zit al decennia in Zierikzee; tot voor enige jaren als korps (kerk), vandaag de dag vooral om mensen in moeilijke tijden de helpende hand te bieden. Zo’n vijftien vrijwilligers bemensen het pand, houden de winkel draaiende, schenken koffie en verkopen tosti’s onder de kostprijs.

Met het idee – zo vertelt Van Dijk – dat mensen op een laagdrempelige manier kunnen binnenwandelen ,,en soms toch signalen afgeven dat het niet goed gaat met ze.” Vrijwilligers worden getraind om die signalen op te pikken er iets mee te doen. Vrijwilligers die zelf soms een moeilijke hebben gekend of nog steeds problemen ervaren.

Van Dijk is ervan overtuigd dat de belangstelling voor het Leger alleen maar zal toenemen. De overheid trekt zich steeds verder terug en mensen worden op hun netwerk aangewezen. Maar dat netwerk is er voor veel mensen niet. Getuige bijvoorbeeld de noodopvang na een huisuitzetting of een scheiding. Waar de mensen stuk lopen probeert het Leger des Heils te zijn.

Maar het Leger heeft inmiddels naam gemaakt met haar (kleding)winkel. Niet alleen mensen een kleine beurs komen er langs. ,,Nee hoor, je ziet hier heel veel mensen.” De opbrengst wordt gebruikt om mensen te helpen. ,,En wie de kleding niet kan betalen krijgt het wel mee van ons hoor.” Van Dijk probeert soms langs de regels te laveren om mensen niet uit te sluiten.

,,Ik help liever tien mensen, ook al weet je dat er twee zijn die er misbruik van maken. Die voorbeelden zijn er wel.” Overigens is het gebouw voor mensen die de stad via de Poststraat binnenkomen een uitgelezen plek om even het toilet te bezoeken. ,,We vragen dan een vrijwillige bijdrage.” En in de zomer loopt het vol met Duitsers, die even een kop koffie of een tosti komen halen. Van Dijk vindt het allemaal prima. Het leeft binnen de muren van het Leger des Heils.

Iedere dinsdag en donderdag is het pand geopend van 09.0015.00 uur en op zaterdag van 09.00-14.30 uur. Voor iedereen om even de winkel te bezoeken, voor verlegen zit op een praatje en voor wie het water aan de lippen staat.

Meer nieuws