Zorgelijke huisvesting buitenlandse werknemers

Algemeen

Met regelmaat loopt de gemeente tegen illegale huisvesting van Oost-Europeanen aan.Meestal niet in een brandonveilige situatie zoals die deze week in Oosterland werd ontdekt, maar wel dat bedden in bijvoorbeeld vakantiewoningen door meerdere buitenlandse werknemers worden beslapen.

Deze week greep de gemeente in bij een uienverwerker in Oosterland, waar vijf mensen in een brandonveilige caravan waren ondergebracht. Met name in de glastuinbouw is de huisvesting van werknemers lastig. ,,Onze inzet is er vooral op gericht dat het veilig is,” laat ambtenaar Julius Okma weten.

Enkele jaren geleden nog kon de gemeente alleen de werknemer aanspreken. De regels zijn veranderd en nu worden de eigenaren van de vaak gedateerde vakantiewoningen aangesproken. Met enige regelmaat worden er dwangsommen opgelegd van €2000 per week met en maximum van €10.000. Volgens Okma werkt dat goed.

Hoe groot het probleem is weet de gemeente niet. Het illegaal wonen in vakantieparken is zeker een knelpunt, maar het gaat daarbij niet altijd om buitenlandse werknemers. Overigens heeft woningbouwvereniging Zeeuwland ‘slechts’ vijftien woningen toegewezen aan Oost-Europeanen. De andere werknemers zitten dus op andere – soms – illegale plaatsen.

Wout van Brouwershaven (handhaver bij de gemeente) bevestigt de illegale toestanden ,,maar we hebben hier niet wat je in Brabant en Limburg bijvoorbeeld wel ziet.” Wel is het bekend dat de buitenlandse werknemers niet alleen hier op het eiland werken, maar ook vanuit hun beperkte huisvesting naar de Botlek reizen om geld te verdienen

Meer nieuws