Logo wereldregio.nl
Waterschap vraagt recyclen frituurvet
Waterschap vraagt recyclen frituurvet

Waterschap vraagt recyclen frituurvet

Het waterschap doet een oproep om frituurvet, en vooral in deze tijd van het jaar oliebollenvet, te recyclen.Van het gerecyclede vet kan onder andere biobrandstof of biodiesel worden gemaakt. Er zijn verschillende manieren om gemakkelijk van gebruikt frituurvet af te komen. Het waterschap geeft aan: “Welke optie je ook kiest: zorg ervoor dat er geen frituurvet in het riool terechtkomt. Spoel geen vet door de gootsteen of het toilet! Het oliebollenvet stolt in het riool en veroorzaakt verstoppingen. Het verhelpen van die verstoppingen is een kostbare zaak en bezorgt de waterschappen jaarlijks veel extra kosten.”

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat zowel vast als vloeibaar vet gaat klonteren en verstoppingen in het riool veroorzaken. Dat kan in huis en op de rioolwaterzuiveringsinstallatie voor storingen zorgen. Daarom is het goed om frituurvet sowieso in te leveren bij: 1. je eigen(sport)vereniging Op verzoek van een vereniging of club zet het inzamelbedrijf Rotie gratis een rolcontainer neer waar 240 liter vet in kan. Een volle bak levert voor de vereniging een vergoeding op: www.vetgoedbezig.nl. 2. je eigensupermarkt Bij steeds meer supermarkten staat naast de oud papier- en glascontainers ook een aparte (gele) container voor frituurvet en andere vetten of oliën. 3. gele inzamelcontainers Naast supermarkten zijn er nog meer plekken waar inzamelcontainers voor gebruikt frituurvet staan bijvoorbeeld bij de kinderboerderij. Op de websites www.hergebruiktfrituurvet.nl en www.frituurvetrecyclehet.nl kun je het inleverpunt bij jou in de buurt vinden. 4. milieustraat Bij vrijwel alle gemeentelijke milieustraten zijn aparte inzamelcontainers voor frituurvet en -olie te vinden.

Is er geen mogelijkheid om vet of olie naar een inzamelpunt te brengen, giet het dan in een afsluitbare verpakking (zoals een pak of fles met dop) en stop dit bij het restafval.

Mensen moeten volgens het waterschap frituurvet meer zien als grondstof en niet als afval. Particulieren verbruiken in Nederland zo’n 28 miljoen kilo frituurvet per jaar. Daar blijft na het frituren zo’n 18 mil- joen kilo frituurvet van over dat gerecycled kan worden. Op dit moment wordt slechts 3 miljoen kilo van het gebruikte frituurvet door particulieren ingezameld voor recycling. Dit is exclusief het gebruik van spijsoliën zoals olijfolie.