Minder alcoholdrinkers in Zeeuws verkeer
Minder alcoholdrinkers in Zeeuws verkeer

Minder alcoholdrinkers in Zeeuws verkeer

Algemeen

In Zeeland rijden er minder automobilisten onder invloed van alcohol.In 2011 en 2012 had 2,2 procent van de autobestuurders een promillage boven de 0,5. In 2013 lag het niveau op 1,9 procent. Terwijl het gemiddelde de afgelopen tien jaar 2,4 procent was. Dat blijkt uit het rapport 'Alcoholgebruik van automobilisten in Zeeland, ontwikkelingen tussen 2004-2013' dat in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROVZ) is gemaakt.

Rijden onder invloed veroorzaakte in 2013 in Zeeland naar schatting vier verkeersdoden en veertig ernstige verkeersslachtoffers. Vooral de daling bij de zeer zware drinkers in 2013 valt op. Het aandeel automobilisten met een promillage boven de 1,3 promille daalde van 0,4 procent in de twee voorgaande jaren naar 0,1 procent. Het laagste niveau in de afgelopen tien jaar. Bij jonge automobilisten was het aandeel zelfs 0 procent.

Gedeputeerde Kees van Beveren, voorzitter van het ROVZ: "Als deze verandering aanhoudt is dat goed voor de verkeersveiligheid. Want zware overtreders zijn verantwoordelijk voor circa driekwart van alle ernstige alcoholongevallen." Waarschijnlijk heeft het in december 2011 ingevoerde alcoholslotprogramma een belangrijk rol in de daling gespeeld. Politietoezicht op rijden onder invloed en de Bob-campagnes blijven daarnaast ook belangrijk.

Op woensdag 10 december 2014 gaat de Bob-Wintercampagne van start met als motto 'Bob ook als je op visite gaat'. Als onderdeel van de campagne bezoekt het Bob-team van Veilig Verkeer Nederland kerstmarkten en ijsbanen. Echte Bobs maken onder andere kans op een Bobslee.

Met behulp van het alcoholmeetnet worden de ontwikkelingen in het alcoholgebruik van automobilisten in Zeeland gevolgd. Jaarlijks worden twaalf alcoholcontroles uitgevoerd, steeds in de nacht van zaterdag op zondag, tussen 21.00 en 04.00 uur. Het Alcoholmeetnet is een samenwerking tussen het ROVZ en het Regionaal Verkeershandhavingsteam Zeeland en wordt geadviseerd door

Meer nieuws