Duiveland beslist derby in krankzinnig slot

Na negentig minuten tegen een 1-2-achterstand uitkijken en na het laatste fluitsignaal met een 3-2-overwinning van het veld aflopen. Dit krankzinnige scenario voltrok zich zaterdag in Oosterland waar Duiveland tegen ZSC’62 speelde. Een derby waar alles op en aan zat.

Doordat Duiveland degradeerde afgelopen seizoen, na jarenlang in de tweede klasse te hebben gespeeld, en ZSC’62 promoveerde, na jarenlang in de vierde klasse te hebben gespeeld, stond na ruim negen jaar de derby Duiveland-ZSC’62 weer eens op het competitieprogramma. De ploeg uit Scharendijke wordt al het hele seizoen geplaagd door veel geblesseerden en afwezigen, Duiveland kan de laatste weken nagenoeg steeds haar beste mensen opstellen. ZSC’62 diende de basis voor de wedstrijd tegen Duiveland aan te vullen met een aantal spelers uit de tweede selectie en A-jeugd omdat naast Smalheer de basisspelers Jos Erades (afwezig), Jean Paul van der Weele (geblesseerd), Raymond Bodbijl (geblesseerd), Yoeri de Voogd (werk Aruba) en Mark Provoost (geschorst) niet aan de aftrap konden verschijnen. Duiveland kon nagenoeg op oorlogssterkte de clash aanvangen. Enkel de basisspeler Wouter de Jonge moest vanaf de zijkant toekijken. De wedstrijd was koud tien seconden begonnen toen Masoud Osmanie Duiveland eigenlijk al op 1-0 had moeten zetten, terwijl ZSC’62 mocht aftrappen. Na kinderlijk verdedigen van Lennart Wesdorp mikte Osmanie de bal net naast de verkeerde kant van de paal. Een kwartier later deed Osmanie het wat dat betreft een stuk beter door keeper Wesley van Kan te passeren, echter was het Wesdorp die de bal van de lijn haalde en zijn fout in de beginfase daarmee ruimschoots compenseerde. Duiveland had in de eerste helft het overwicht en betere kansen maar kon geen vuist maken. ZSC’62 speelde in het ‘vertrouwde’ 4-5-1 met als diepe spits de razendsnelle Robin Provoost. In de 37e minuut werd Provoost op links in de diepte gestuurd en was door niemand meer te achterhalen. Provoost legde de bal geplaatst in de lange hoek: 0-1. Provoost bracht ZSC’62 al zevenmaal dit seizoen (tot nu toe twaalf wedstrijden) aan de leiding in een wedstrijd. Tien minuten na rust kwam Duiveland op gelijke stand door een genomen vrije trap van Ronald Zwager vanaf rechts net buiten de ‘zestien’. De bal viel in de lange hoek binnen waar de keeper van ZSC’62 en een verdediger stonden geposteerd: beiden lieten de bal echter schieten (1-1). Duiveland zette door maar kon net als in de eerste helft het overwicht niet omzetten in een voorsprong. Onder andere Robbert de Bruine miste een opgelegde kans. Net als in de eerste helft werd Provoost weer de diepte in gestuurd. Enig verschil met de actie van de eerste helft is dat Provoost deze keer wel afgestopt kon worden. Al ging dit wel ten koste van een gele kaart, een tweede voor Rudi Koster die het veld met rood moest verlaten. De daarop volgende vrije trap werd door Mike de Voogd bij de tweede paal gelegd en weer was het Provoost die ZSC’62 aan de leiding bracht: 1-2, zijn elfde treffer van het seizoen. Duiveland kreeg een mentale dreun te verwerken en wankelde. ZSC’62 kon tien minuten voor tijd de trekker overhalen toen Erik de Vrieze alleen op de keeper Jelmer Stouten afging. De Vrieze had zijn zenuwen echter niet onder bedwang en schoot de bal gehaast naast, al scheelde het bijzonder weinig. Duiveland zwijnde en rechtte de rug voor het restant van de wedstrijd. Het publiek ging er achter staan en bij het begin van de extra tijd was het raak. Ronald Zwager kwam op links opstomen, kapte twee verdedigers uit en schoot met links de bal hoog links van de keeper. Ditmaal was het  ZSC’62 dat een mokerslag kreeg te verwerken met nog circa vier minuten te gaan in blessuretijd. In de derde minuut kreeg Duiveland nog een corner te nemen. De bal kwam voor de voeten van de volledig vrijstaande Osmanie bij de tweede paal, nadat iedereen onder de bal door was gegaan, en die volleerde de bal in één keer uit de lucht laag in de hoek: 3-2. De winnende treffer had echter een discutabel tintje doordat de genomen corner vermeend achter de lijn zou zijn geweest. De scheidsrechter besloot, opvallend genoeg, om het vlagsignaal van de grensrechter te negeren. De vreugde in Oosterland was er niet minder om. Met tien man glipte Duiveland dus alsnog langs elf ZSC’62’ers door twee keer te scoren in blessuretijd en bezorgde zodoende de eerste overwinning aan Sjaak van der Werf als ‘hoofdcoach’. Verliezend coach Kiesenberg was realistisch in zijn analyse. ,,We hebben met de spelers, die we hadden, een prima wedstrijd gespeeld. Toch vind ik dat we het zelf weggeven, zeker tegen tien man. Hoewel ik het meestal niet zeg, omdat je niet moet spreken over spelers die er niet zijn, blijkt toch dat je bepaalde mensen mist. We moeten gewoon leren wat we als speler kunnen en zeker wat we niet kunnen. We hebben onnodige doelpunten tegen gekregen die met kwaliteit, niveau en trainingsarbeid te maken hebben. “ Doordat Krabbendijke verrassend een punt wist te behalen thuis tegen nummer vier Den Bommel, is ZSC’62 afgezakt naar de een na laatste plaats, een plaats die aan het einde van het seizoen rechtstreekse degradatie inhoudt. Winst volgende week tegen directe concurrent Krabbendijke is eigenlijk een absolute must om nog enigszins positief de winterstop in te gaan. Duiveland staat na de winst stevig in de middenmoot op een zesde plaats. Duiveland strijdt tevens volop mee om de tweede periode: één punt achterstand op de eerste plaats.