Gors start met netwerkcoaches

Algemeen

Gors heeft in het kader van het project Samen in de Wijk ervoor gekozen om intern elf medewerkers op te leiden tot ‘netwerkcoaches’. Zij werken samen met begeleiders en cliënten aan het onderhouden en uitbreiden van het netwerk van cliënten.Het sociale netwerk van de cliënt wordt steeds belangrijker, vanwege onder andere de participatiewet en de nieuwe Wmo. Ook de rol van begeleiders verandert hierdoor.

Samen met externe trainer Mieke Janssens, geven de netwerkcoaches 26 ‘Samen met het Netwerk-bijeenkomsten’ in Goes, Middelburg, Terneuzen en Zierikzee. In de 3 uur durende informatiebijeenkomst krijgen begeleiders en bestaande netwerkleden (familie en vrijwilligers) uitleg en zij gaan samen met de netwerkcoaches op zoek naar de meerwaarde van het netwerk voor de cliënt. Ook worden theorie en technieken besproken om mee aan de slag te gaan. Het programma daagt begeleiders uit hun professionaliteit te gebruiken in een gelijkwaardige samenwerking met het netwerk. Daarnaast is er veel bewustwording bij medewerkers over de ondersteuning en zorg die samen met het netwerk wordt georganiseerd. Leny Seinen, één van de netwerkcoaches: “Ik merk dat ik door mijn werk als netwerkcoach de veranderingen in de gehandicaptenzorg in een ander perspectief kan zien. Het is fijn om op een positieve manier om te gaan met de veranderingen. Het is kansen zien voor de cliënten en de maatschappij.”

Na de informatiebijeenkomst geven de netwerkcoaches de teams ondersteuning bij de initiatieven die ze samen met de cliënt ondernemen. De ondersteuning sluit altijd aan bij de individuele behoefte van de cliënten en het team. Ook kunnen cliënten de cursus “Versterk je netwerk” volgen, verzorgd door de afdeling Educatie van Gors. Ze brengen dan hun netwerk in kaart en gaan er mee aan de slag, samen met een netwerkmaatje.

Het project Samen in de Wijk van Gors is in januari gestart met als doel de actieve netwerkparticipatie rondom en door cliënten te verbeteren. Daarvoor is onder medewerkers en netwerkleden onderzocht hoe het zit met (de ondersteuning van) het sociaal netwerk van cliënten. Zo’n honderd netwerkleden van cliënten, waaronder familieleden, mantelzorgers en vrijwilligers, zijn ondervraagd. Hierbij werden verhalen verzameld van netwerkleden, die zijn na te lezen en te zien om anderen te inspireren en informeren, en om mensen te motiveren tot inzet als vrijwilliger. Daarnaast werd het ‘Talentenspel’ en een ‘Vraag en Aanbo(r)d’ ontwikkeld en samenkomsten op woonlocaties georganiseerd. Zie de volgende webpagina met meer info: http://www.gors.nl/samen-in-de-wijk-netwerkparticipatie/.

Meer nieuws