Gemeenteraad wil verder met Rabelink

Algemeen

De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland heeft vanavond, donderdag, besloten burgemeester Rabelink bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) aan te bevelen voor herbenoeming als burgemeester van de gemeente Schouwen-Duiveland.Gerard Rabelink is sinds 15 maart 2009 burgemeester van de gemeente Schouwen-Duiveland, zodat zijn ambtstermijn per 15 maart 2015 afloopt. Met het oog hierop heeft de commissaris van de Koning in Zeeland, Han Polman, per brief van 26 juni 2014 de gemeenteraad verzocht uiterlijk 1 december 2014 een aanbeveling over de herbenoeming te zenden.

De gemeenteraad benoemde op 25 september 2014 een vertrouwenscommissie procedure herbenoeming burgemeester, bestaande uit de fractievoorzitters. Daniel Joppe, fractievoorzitter CDA, werd vanuit de commissie tot voorzitter aangewezen. Aan de hand van het verslag van bevindingen heeft de gemeenteraad tot voordracht voor herbenoeming besloten.

De aanbeveling wordt via de commissaris van de Koning, die zijn eigen advies toevoegt, gezonden aan de minister van BZK. De minister volgt in beginsel de aanbeveling van de gemeenteraad, tenzij gronden ontleend aan het advies van de commissaris van de Koning, dan wel andere zwaarwegende gronden, aanleiding tot afwijking gegeven. Als bij de herbenoeming van de burgemeester is afgeweken van de aanbeveling, informeert de minister van BZK de gemeenteraad over de motieven die aanleiding waren voor deze afwijking.

De minister van BZK beslist over zijn voordracht aan de Koning. Herbenoemingen worden niet behandeld in de Ministerraad. Na ondertekening van het Koninklijk besluit is de herbenoeming definitief. Afschriften van het Koninklijk besluit tot herbenoeming worden door tussenkomst van de commissaris van de Koning aan de gemeenteraad en de burgemeester gezonden.

Meer nieuws