Logo wereldregio.nl
Gravensteen monument van de maand
Gravensteen monument van de maand

Gravensteen monument van de maand

In het kader van de Open Monumentendag wordt iedere maand een monument op Schouwen-Duiveland opengesteld.Deze maand is dat het Gravensteen, de oude stadsgevangenis aan de Mol in Zierikzee.Zaterdag 29 november is het Gravensteen daarom gratis voor het publiek toegankelijk tussen 13.00 en 16.00 uur.

Een bezoek aan dit monument is mogelijk via een rondleiding (maximaal 15 personen). Deze rondleidingen starten ieder half uur bij het Gravensteen. U kunt zich voor deze rondleiding opgeven bij de gids. Het Gravensteen is een markant monument in het stadshart van Zierikzee. Vijfhonderd jaar lang deed het gebouw dienst als stadsgevangenis. Tijdens de rondleiding kan het publiek een kijkje nemen in de vijfhonderd jaar oude cellen met talloze inscripties van de gevangenen. Een aantal van hen werd onder veel publieke belangstelling op het bordes ter dood gebracht. Een van de bekendste was Jan Rap, die in 1784 werd opgehangen.

Tot 1923 bleef het gebouw in gebruik als huis van bewaring. Daarna was het Gravensteen lange tijd in gebruik als Maritiem Museum. Vanaf 2012 is het Gravensteen het onderkomen van de Wereldwinkel.Iedere maand wordt op Schouwen-Duiveland een monument gratis opengesteld voor het publiek. Eerder waren onder meer de Corneliuskerk in Noordwelle, landschapscamping De Zonnehoeve in Zonnemaire, de Dikke Toren in Zierikzee, en de Plompe toren gratis te bezoeken.

De campagne Open monument van de maand is een initiatief van de Stichting Open Monumentendag, bedoeld als aanvulling op de jaarlijkse Open Monumentendag in september. Door iedere maand een ander monument onder de aandacht van het publiek te brengen wil men de toegankelijkheid van en belangstelling voor monumenten vergroten.