Waterschapslasten paar euro naar boven
Waterschapslasten paar euro naar boven

Waterschapslasten paar euro naar boven

Algemeen

Het waterschap Scheldestromen neemt 4 december een besluit over de tarieven van de waterschapsbelastingen in 2015.Het voorstel is om deze met gemiddeld 1,97% te laten stijgen. Dat blijkt uit de begroting van het waterschap voor volgend jaar. Voor een gemiddeld gezin betekent dit een stijging tussen de 4 en 8 euro. Portefeuillehouder Denis Steijaert: ,,Deze begroting past bij deze tijd. Er is een balans gevonden tussen de uitvoering van het noodzakelijke waterschapswerk en een compensa- tie van de inflatie.”

De afgelopen jaren werd het waterschap geconfronteerd met forse tegenvallers. Meest recent is een eigen bijdrage bij de financiering van kustversterkingswerken. Deze bedraagt 4,2 mil- joen euro per jaar en wordt volledig gefinancierd uit de exploitatiebegroting. Steijaert: “Deze tegenvaller zou alleen al een belastingverhoging van meer dan 5% betekenen. Dat vindt het waterschap niet te verkopen aan de Zeeuwse burger. Iedereen moet de broekriem aanhalen, dus ook het waterschap.” Eerder vielen de jaarlijkse dividenduitkering van de Nederlandse Waterschapsbank en de bij- drage voor de muskusrattenbestrijding al weg. Bovendien werd het btw-tarief verhoogd van 19 naar 21%. Dit alles kost het waterschap 8 miljoen euro per jaar. Het waterschap heeft een doelmatigheidsprogramma doorgevoerd, waardoor slimmer en zuiniger gewerkt wordt. Bespa- ringen zijn gevonden in de afslanking van de organisatie qua personeel, uitbesteden van werk- zaamheden en inkrimping van het wagenpark.

In 2015 investeert het waterschap veel. De uitvoering van de kerntaken staat niet ter discussie. Er worden diverse projecten op het gebied van veiligheid tegen overstromingen uitge- voerd. Voorbeelden hiervan zijn de kustversterking bij Cadzand-Bad, de versterking van het dijkvak Emanuelpolder (Waarde) en de realisatie van een keermiddel in de haven van Tholen. Ook op het gebied van het waterbeheer trekt het waterschap miljoenen uit. Bijvoorbeeld de bouw van een nieuw gemaal met vispassage in Schore (Zuid-Beveland). In Zeeuws-Vlaanderen wordt o.a. geïnvesteerd in de afwatering van de Nijspolder en het aanpassen van diverse ri- oolgemalen. Op waterzuiveringsgebied wordt er gestart met de voorbereiding van de energiefabriek Wal- cheren en de uitbreiding van rwzi Breskens. Voor wegreconstructies trekt het waterschap in 2015 meer dan anderhalf miljoen euro uit. Ook wordt langs de Gerbernesseweg in Zuid-Beveland een vrijliggend fietspad aangelegd. Behalve de begroting voor 2015 wordt ook de Meerjarenraming 2015-2018 gepresenteerd.

Meer nieuws