Horeca verzuimt massaal ID-controle
Horeca verzuimt massaal ID-controle

Horeca verzuimt massaal ID-controle

Algemeen

Het is op Schouwen-Duiveland geen enkel probleem om als minderjarige aan alcohol te komen in de horeca.

Bij een controle van de gemeente bleken tien van de elf horecagelegenheden geen leeftijdscontrole uit te voeren. Ze krijgen allemaal een officiële waarschuwing.

Sinds 1 januari van dit jaar is het verboden alcohol te schenken aan jongeren onder de achttien jaar. Om dat te voorkomen moet er aan gasten tot vijfentwintig jaar een identiteitskaart gevraagd worden. Maar dat gebeurt dus niet of nauwelijks.

Burgemeester Gerard Rabelink noemt het resultaat van de controles ,,zeer teleurstellend”. Met ‘mysterieguests’ ging de gemeente vorig weekend op pad met bovengenoemd resultaat. Rabelink wil deze maand nog met de overtreders rond de tafel.

Volgens Peter Arkenbout van Horeca Nederland is het controleren niet altijd even eenvoudig. Hij noemt het een gewenningsproces. Overigens niet alleen voor de horeca-uitbaters, maar ook voor de bezoekers. Die zouden wat hem betreft uit zichzelf een ID moeten laten zien. Hij laat weten dat de ‘getroffen horeca’ niet te spreken was over de controles, maar zegt blij te zijn met het gesprek dat zal volgen op het gemeentehuis.

Rabelink heeft bewust gekozen voor een stevige waarschuwing. Deze of volgende week ligt er bij de uitbaters een brief op de deurmat. ,,Een gele kaart”, noemt handhavingcoördinator Wout van Brouwershaven het ,,een gele kaart en twee keer geel is...”. Of bij een volgende overtreding ook daadwerkelijk beboet gaat worden is niet duidelijk al zijn de regels in de verordening duidelijk. Blijvende overtredingen kunnen zelfs tot sluiting leiden.

De mysterieguests die op pad zijn gestuurd waren rond de twintig jaar en hadden een officiële bevoegdheid om het werk te doen. Op het moment dat een overtreding werd geconstateerd, wed de uitbater later op de avond (telefonisch) op de hoogte gebracht. Van Brouwershaven probeert op deze manier te voorkomen dat de constatering in het café tot onrust zou leiden.

Rabelink hoopt dat de ondernemers (er was trouwens één sportkantine bij) eieren voor hun geld kiezen en bijvoorbeeld een bandjessysteem gaan starten. Daarvoor heeft Maikel van Westenbrugge van café de troubadour in Zierikzee inmiddels gekozen. Dit weekend verstrekt hij 18-plusbandjes en legt hij een gastenboek aan, waarin iedereen wordt geregistreerd.

Meer nieuws