Logo wereldregio.nl

Waarschuwing Kreek Ouwerkerk ingetrokken

De waarschuwing voor verslechterde waterkwaliteit in het oostelijke deel van de Ouwerkerkse Kreek is ingetrokken.

Sinds juni werd in het oostelijk deel van de kreek de alg Alexandrium ostenfeldii waargenomen, waardoor contact met het water door mens en dier ontraden werd. Tot vorige week werd de alg in wisselende hoeveelheden gemeten. Het aantal algen is inmiddels zo ver gedaald, dat de enkele cellen die nu nog gemeten worden, geen risico meer vormen.

Het waterschap houdt het watersysteem rondom Ouwerkerk extra goed in de gaten. Van het voorjaar tot het najaar neemt het waterschap wekelijks watermonsters van de Ouwerkerkse kreek. Uit metingen in het verleden blijkt dat de alg ook in vergelijkbare watersystemen in Zeeland is gevonden. Dit heeft echter nooit tot problemen geleid.

Het waterschap heeft na de algenbloei van 2012 een aantal aanpassingen doorgevoerd zodat er meer doorstroming is in de Ouwerkerkse Kreek. Dit gebeurt bijvoorbeeld door gemaal Duiveland vaker en korter te laten draaien. Ook zijn bij de Stelweg in Ouwerkerk en de Platte Capelledijk in Nieuwerkerk duikers en stuwen geplaatst om een verbinding te maken met het naastgelegen afvoergebied. Ondanks de maatregelen blijft dit natuurlijke verschijnsel terugkomen.