ZSC'62 doet zichzelf tekort in 'degradatieduel'

De 'echte' degradatiestrijd heeft meestal aan het einde van een seizoen plaats, maar het duel tussen ZSC'62 en Smerdiek in de derde klasse B had in de zevende wedstrijd van de lopende competitie al veel trekjes van een degradatie-ontmoeting.

Een gelijkspel is dan niet wat je echt verder helpt. Het werd zaterdag op het hoofdveld van Scharendijke 3-3 tussen de nummer voorlaatst (de thuisploeg), en de rode lantaarndrager (de ploeg van oud-WIK'57-trainer Peter van Poortvliet), na geen al te beste wedstrijd en ontmoeting met ingrediënten die een degradatiewedstrijd kunnen typeren: een spannend scoreverloop, vele gele kaarten, een eigen doelpunt, twee rode kaarten, een bij tijd en wijlen dolende scheidsrechter, een (Thoolse) gelijkmaker in de zevende minuut van blessuretijd en wat duw- en trekwerk na het laatste fluitsignaal. Smerdiek was het meest 'blij' met een punt, ZSC'62, dat de wedstrijd met negen man (vanwege een rode kaart en al drie keer gewisseld na een blessuregeval) beëindigde, mocht vooral zichzelf de schuld geven dat ze niet 'gewoon' de vierde treffer had gemaakt terwijl daar legio mogelijkheden voor waren geweest. Een lichtpuntje in de ontmoeting was de basisplaats van Arjan Smalheer die eindelijk hersteld is van een hernia. Met nog amper wedstrijdritme in de benen was hij verreweg de gevaarlijkste man namens ZSC'62. De spits stichtte het eerste gevaar van de wedstrijd door uit een corner de bal op de lat te koppen. De eerste treffer kwam op naam van Smerdiek dat een al dan niet terechte strafschop kreeg. Een speler uit St. Maartensdijk leek na een halfuur te worden gehaakt waarna de scheidsrechter naar de strafschopstip wees. Het protest van ZSC'62 was niet al te overtuigend. Was de pingel dan toch terecht? Hoe dan ook, hij werd wel benut: 0-1. ,,Het was geen pingel", vond ZSC'62-trainer Eddie Kiesenberg. ,,Als dit door de NOS opgenomen zou zijn, zou de scheids zich doodschamen. De wisselspelers van Smerdiek zeiden ook dat het geen pingel was." Vier minuten later was de stand weer in evenwicht omdat een verdediger van Smerdiek, op de huid gezeten door Robin Provoost, een voorzet van Mike de Voogd 'prachtig' in eigen doel kopte. Net voor het sluiten van de eerste helft maakte Provoost wel zelf een doelpunt: 2-1. Afgezien van de gekregen (?) strafschop had Smerdiek net als op de ranglijst (een puntje tot nu toe) niets in te brengen. Ook niet na rust. Smalheer bekroonde zijn goede optreden met de 3-1 voor ZSC'62. Daarna bleef hij gevaarlijk met een gericht schot een dito kopbal. Eigenlijk uit het niets viel de 3-2. Met nog zeker twintig minuten te spelen werd de 'degradatiewedstrijd' weer spannend. Jos Erades faalde echter vanaf elf meter nadat ploeggenoot Thorsten Verseput door de Smerdiek-goalie in het strafschopgebied was gevloerd. En dus bleef het spannend of het bij 3-2 zou blijven. Het werd nog meer ongewis toen ZSC'62-verdediger Andre Derzhavets na zijn tweede gele kaart - beiden waren twijfelachtig - een kwartier voor tijd moest inrukken. Provoost had de laatste vijftien minuten aanzienlijk makkelijker kunnen maken voor zijn elftal door twee uitgelezen kansen, waar hij normaal trefzeker is, te laten liggen. Bij één van die twee raakte Provoost net als Erades de paal. Derhalve bleef het 3-2. Dat bleef het ook toen Versput in de 86e minuut geblesseerd het veld af moest en toen Kiesenberg al driemaal had gewisseld. Zodoende kwam de thuisploeg met negen man te staan. En het bleef 3-2 toen twee minuten later een voetballer van Smerdiek rood ontving na een weinig fraaie tackle op Provoost. Met negen tegen tien was het 'evenwicht' enigszins hersteld en leek ZSC'62 de tweede zege van het seizoen bij te kunnen gaan schrijven. Diep, heel diep in blessuretijd ging het alsnog mis voor de Scharendijkenaren en passeerde Smerdiek ZSC'62-doelman Wesley van Kan voor de derde keer. Smalheer: ,,We hadden het zelf in eigen hand en geven het zelf weg. Dat is elke week zo. We kunnen het niet vasthouden. Hoe het komt, weet ik niet. We trainen er voor en hebben er elke week zin in". Zo kreeg het treffen een eindstand waar beiden niets mee opschieten en waarbij vooral ZSC'62 zich benadeeld voelde door de scheidsrechter. Smalheer: ,,Ik baal hier erg van. Ik had zelf kansen en een penalty moet zitten, maar de scheidsrechter heeft er wel een handje in geholpen dat het in een gelijkspel is geëindigd". Ook Kiesenberg beaamde dat ZSC'62 de wedstrijd voortijdig had moeten beslissen. ,,Qua score hebben we het laten zitten. Het moet op een gegeven moment zelfs 5-1 of 6-1 worden. Je moet het zelf afmaken", benadrukte de Zierikzeese coach. ,,Maar door beslissingen van de scheidsrechter verlies je hier twee punten. Ik zeg het niet gauw en ben het altijd eens met de scheidsrechter, maar hij verpest voor negentig procent de wedstrijd." Sterker nog, het verpest zijn plezier als voetbaltrainer. ,,Op zulke momenten twijfel ik er sterk aan of ik volgend seizoen trainer wil zijn. Überhaupt."