Europees geld voor innovatieve visserij

Algemeen

In Zeeland krijgen vijf bedrijven of bedrijfscombinaties een subsidie uit het Europees Visserijfonds. De lokale Visserijgroep, onder voorzitterschap van gedeputeerde Van Beveren, heeft hiertoe besloten. In totaal gaat 546.000 euro naar initiatieven die een bijdrage leveren aan de werkgelegenheid en de concurrentiekracht van Zeeuwse visserijgemeenschappen versterken.

De Zeeuwse Mossel krijgt een subsidie van 72.000 euro voor alternatieve toepassingen van de schelpen van mesheften (bijvoorbeeld om oesterbroed op te vangen). Dit past in het duurzaamheidsbeleid van de Provincie Zeeland. De ARM 25 van C. Caljouw wordt geschikt gemaakt voor de visserij op langoustines; hiervoor is 97.000 euro bestemd. Roem van Yerseke ontvangt een bijdrage van 120.000 euro voor de ontwikkeling van een triploïde oester; het bedrijf werkt daarbij nauw samen met Imares. Een triploïde oester geeft meer oestervlees, maar is onvruchtbaar. Daardoor kan de oester ook in mei geoogst worden. Fry-Marine gaat met het geld (114.000 euro) een copepodenfarm bouwen. Copepoden zijn kleine kreeftachtigen die als voedsel dienen voor vislarven. Fa. Gebroeders Schot krijgt een aanvullende subsidie van 143.000 euro voor het innovatief oogsten voor mosselzaad. In een vorige ronde kregen zij de gevraagde subsidie niet volledig, nu ontvangen zij alsnog het restbedrag. De bedrijven hebben tot eind 2015 de tijd om hun project af te ronden.

Duurzaamheid en innovatie waren belangrijke criteria van de Lokale Visserijgroep Zeeland - bestaande uit vertegenwoordigers van visserijorganisaties, gemeenten en de toeristische sector - om deze projectvoorstellen te honoreren. De bedrijven hebben tot eind 2015 de tijd om hun project af te ronden.

Vanaf 2015 zijn er geen regionale subsidierondes meer. Het Europees Visserijfonds maakt dan plaats voor het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij, dat zich richt op de visserij- en aquacultuursector in het algemeen. De focus ligt dan op grotere samenwerkings- en innovatieprojecten.

Meer nieuws