Gemeenten tekenen zorgcontract met aanbieders
Gemeenten tekenen zorgcontract met aanbieders

Gemeenten tekenen zorgcontract met aanbieders

Algemeen

De gemeenten en zo’n zeventig zorgaanbieders in de Oosterschelderegio hebben vandaag gezamenlijk contracten afgesloten voor hulp bij het huishouden, begeleiding en ondersteuning.Vanaf 2015 gaat het Rijk fors bezuinigen op het gemeentelijke budget. Door de uitgaven anders te organiseren verwachten de gemeenten in de Oosterschelderegio het budget zo goed mogelijk te kunnen besteden. In nauw overleg met de zorgaanbieders is gekozen voor een nieuwe manier van werken: Méér resultaatgericht, in nauw overleg met de cliënt ondersteuning op maat bieden en tegelijk kijken naar ieders mogelijkheden binnen het informele netwerk. Wethouder Hans de Kunder, spreekbuis namens de gehele Oosterschelderegio (waar Schouwen-Duiveland toe behoort) noemt het een positieve ontwikkeling en een belangrijk moment om als een van de eerste gemeenten in Nederland de contracten te ondertekenen. “De gemeenten en de zorgaanbieders hebben op een intensieve, plezierige manier samengewerkt om te komen tot passende contracten.”

De Kunder vervolgt: ,,De gemeenten en de zorgaanbieders gaan contracten aan voor tien jaar. Dat laat zien dat onze samenwerking gericht is op de lange termijn. Onze aanpak daarbij is helder. We werken aan een gezamenlijke visie op zorg en ondersteuning: stellen de mens centraal en kiezen voor de beste oplossing dichtbij. We hebben voortdurend gekeken hoe we de belangen van de (kwetsbare) burger kunnen borgen. We gaan de tijd nemen om de overgang te maken”.

Mensen die al ondersteuning ontvangen behouden hun indicatie tot uiterlijk 1 januari 2016. Met huidige zorgaanbieders zijn bovendien afspraken gemaakt over de continuering van de zorg. Dat betekent dat veel mensen in de Oosterschelderegio ook na 1 januari gebruik kunnen blijven maken van de ondersteuning van de organisatie waar zij die zorg nu ook van ontvangen.

Ineke Dekker, directeur van Allévo legt uit wat het voor de mensen betekent ten aanzien van hulp in het huishouden. ,,We worden geconfronteerd met een landelijke korting. Gelukkig hebben we elkaar hier in de regio gevonden en samen de schouders eronder gezet. We draaien nu al verschillende pilots met een nieuwe manier van werken. In nauw overleg met de cliënt bieden we ondersteuning op maat en kijken we naar andere oplossingen om de ondersteuning aan te bieden.”

Jaap Hulstein, directeur van Gors benadrukt dat het niet meer gaat over het recht op zorg, maar hoe we elkaar kunnen helpen en ondersteunen. We trekken samen op om mensen de nodige zorg te kunnen blijven bieden. ,,Niet langer is een indicatie op basis van uren leidend, maar de hulp die echt nodig is. Dat betekent heel concreet dat er meer ondersteuning kan gaan naar iemand die het echt nodig heeft, terwijl een ander juist meer geholpen is met nieuwe sociale contacten in de wijk of een vrijwilliger om samen boodschappen te doen.” De bestaande cliënten ontvangen medio oktober een persoonlijke brief van de gemeente met daarin meer informatie. Wie meer wil weten over zorg of ondersteuning kan contact opnemen met de huidige zorgverlener, de gemeente of kijken op de website www.oosterscheldevoorelkaar.nl

Meer nieuws