Gemeente doet mee aan Archievendag
Gemeente doet mee aan Archievendag

Gemeente doet mee aan Archievendag

Algemeen

Het gemeentearchief Schouwen-Duiveland neemt zaterdag 25 oktober deel aan de Open Archievendag. Deze archievendag is een onderdeel van de Maand van de geschiedenis en staat deze keer in het teken van het thema ‘Vriend en Vijand’. Deze open dag wordt gehouden van 10.00 tot 16.00 uur in het gemeentearchief in het gemeentehuis in Zierikzee (ingang achterzijde).

In augustus 2014 is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Nederland was een van de weinige neutrale landen in Europa. Velen denken daarom dat er hier niets gebeurd is, maar dat is niet waar. De neutraliteit kende een prijs. De oorlog was niet ver weg van Schouwen-Duiveland. En wij kregen te maken met vluchtelingen, soldaten, rantsoenering, militair bestuurr, explosies en nog veel meer. Met archiefstukken, tekeningen, prenten, foto’s en films maakt het Gemeentearchief het leven op Schouwen-Duiveland in die moeilijke tijd tastbaar.

Historicus Corstiaan Prince houdt om 11.00 uur en 13.30 uur een inleiding onder de titel: ‘Schouwen-Duiveland en de Eerste Wereldoorlog’. Wanneer het weer het toelaat kunt u om 14.30 uur met de spreker een stadswandeling in Zierikzee maken met hetzelfde thema. Vrijwilligers helpen mee om de archiefstukken vindbaar en doorzoekbaar te maken. Enkelen van hen zijn die dag in het archief achter hun computer. De bezoekers kunnen over hun schouder meekijken en uiteraard vragen aan hen stellen. De vrijwilligers vertellen graag over hoe zij de archiefstukken bewerken en wat zij daarbij zoal tegenkomen in het archief. De resultaten van hun werk zijn te zien op de website van de gemeente.

Meer nieuws