Start vooroeverbestortingen bij Schelphoek

Algemeen

 Rijkswaterstaat is gestart met de vooroeverbestortingen in de Oosterschelde bij de locatie Schelphoek. De werkzaamheden duren tot ongeveer 20 oktober. In de Westerschelde wordt gelijktijdig Borsele en Ellewoutsdijk uitgevoerd. Aansluitend in de Oosterschelde Burghsluis en in de Westerschelde Hoedekenskerke. Bij de locatie Schelphoek wordt de stroomzone (circa – 5 m NAP tot circa -30 m NAP) van de vooroever bestort met een laag zeegrind. Daarbovenop komt een ecologische toplaag van zand- en breukstenen. Voor deze afwerking is gekozen na overleg met de omgevingspartijen en de markt.  De locaties bij Borsele, Hoedekenskerke worden bestort met grof zeegrind en/of staalslakken.

Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor van de hierboven genoemde planning moet worden afgeweken. Actuele informatie vindt u op onze  projectwebsite www.rws.nl/vooroeververdedigingzeeland  Alle werkzaamheden vinden plaats te water, zowel de aanvoer van het materiaal als de bestortingen zelf. Diverse schepen (o.a. binnenvaartschepen, een zijsteenstorter en een kraanschip) van de aannemer voeren het materiaal aan en storten dit onder water. Na voltooiing van de werkzaamheden is het fundament van de dijk voor de komende jaren weer sterk genoeg. De bestortingen vinden 24 uur per dag, zeven dagen per week plaats. Er kan sprake zijn van geluidsoverlast. Direct omwonenden zijn hierover geïnformeerd.

Tijdens de bestortingswerkzaamheden geldt voor de locaties Schelphoek en Burghsluis een duikverbod. De exacte locaties worden met borden ter plaatse aangegeven. Na het aanbrengen van de ecotoplaag bij Schelphoek wordt gedurende 3 jaar gemonitord welke soorten van onderwaterleven weer terugkeren op deze locatie. Deze monitoring wordt uitgevoerd door het onderzoeksbureau Imares in samenwerking met stichting Zeeschelp en samen met studenten van de HZ Delta Academy opleiding aquatische ecotechnologie .

Rijkswaterstaat is al enkele jaren bezig met het bestorten van de vooroevers van de dijken en havendammen in Zeeland. Vooroevers liggen onder water en vormen de basis voor de bovenliggende dijken en havendammen. Langsstromend water zorgt ervoor dat het zand en stenen wegspoelen, waardoor de vooroevers worden uitgehold. Om te voorkomen dat deze uitholling verder richting de achterliggende dijken en havendammen gaat, worden de vooroevers bestort.

Meer nieuws