Bruse Boys pijnigt MZC'11 in allereerste derby

In de jacht op een mooie serie van vier miste MZC’11 alleen nog een Bruse heer. Die zou niet misstaan na zeges op een Oostkapelse boer, een Goese vrouw en een Thoolse aas.

Bijna lag de Bruse heer bovenop de stapel en voor het grijpen, maar de Bruse heer liet zich niet aftroeven. Integendeel, dat deed hij met MZC’11. Er viel bijzonder weinig af te dingen op de 1-4-overwinning van de Bruenaren op de Zierikzeeënaren op sportpark Den Hogen Blok. ,,We zijn weer even terug bij af”, zag MZC’11-trainer Adriaan Nieuwenhuijse zijn ploeg van de roze wolk afgeschoten worden. De eerste drie weken van het competitieseizoen 2014/2015 oogste de Zierikzeese ploeg veel lof: aanvallend voetbal, smaakmakers en veel doelpunten. Resultaat: negen punten na drie wedstrijden. Hoe anders waren de eerste weken bij Bruse Boys, dat voorafgaand aan de competitie tot de titelfavorieten werd gerekend. Begonnen met een nederlaag tegen De Meeuwen, net gelijk tegen Tholense Boys en pas vorige week een beetje overtuigend met een 3-1-zege op het toen nog ongeslagen Zwaluwe. In de derby met MZC’11, de allereerste ooit, trok de thuisploeg de lijn van de eerste drie duels door. Buiten een goede kans van Domenique van den Berge, die zijn ‘misser’ later ruimschoots goedmaakte, was MZC’11 heer en meester. Het resulteerde in de dertiende minuut in een treffer van Martijn van Grunsven, zijn vijfde in dit seizoen, na een afgemeten voorzet van Corné Schilperoort. Nog geen tien minuten later viel de gelijkmaker uit een strafschop van Mats Willemse, die dat vorige week tegen Zwaluwe ook al deed. Echter, de aanleiding voor de penalty deed meer stof opwaaien. In de kluwen van spelers was het bijzonder lastig te zien wat er allemaal gebeurde. Oordeel zelf na enkele reacties. Bruse Boys-coach Wim Nieuwland: ,,Ik weet niet of het penalty was. Jasper Maaskant werd in zijn rug geduwd”. Olaf Willemse, verdediger bij de paarshemden: ,,Het was geen hands, maar Jasper kreeg een duw”. En, tot slot in de rij van getuigen, MZC’11-aanvaller Ramon Janson. ,,De scheidsrechter zei in de rust tegen een aantal jongens dat hij eigenlijk niet wist waarom hij de penalty gaf”. Dit was ook Nieuwenhuijse ter ore gekomen. Hoe dan ook, de benutte strafschop was het keerpunt in de wedstrijd. Van het goede spel van MZC’11 was weinig meer over en Bruse Boys borduurde voort op de tweede helft van vorige week tegen Zwaluwe. Alleen, ze deed het nu nog beter door vreselijk effectief te zijn. Dat beaamde Van den Berge. ,,In voorgaande wedstrijden hadden we dat niet. Het gaat steeds beter.” Nieuwenhuijse: ,,Door die penalty brak er iets. De spelers begonnen te praten tegen de scheidsrechter. Hij was de boosdoener en wij vergaten te voetballen. Maar”, stelde de Kruininger terecht vast. ,,Bru deed het gewoon goed. Het is een verdiende zege. Wij hebben het nog niet voor elkaar om met een tegenslagje om te gaan.” Ook Janson zat het optreden van de jonge scheidsrechter niet lekker. ,,Hij had het niet onder controle. Een derby moet je aanvoelen.” De tiener moest vooral toegeven dat de winst van Bruse Boys terecht was. ,,We waren met alles een stapje te laat, met duels en zo. Wij moesten komen. Daardoor gingen we uit elkaar lopen en zij konden op hun posities blijven. Vandaag liep het niet zoals gewenst.” De 1-2 door Martijn Backx deed MZC’11 vanzelfsprekend nog meer pijn. Olaf Willemse gooide vooral daarna nog wat olie op het vuur door MZC’11 uit haar spel te halen. ,,Ik ben nog licht geblesseerd. Het enige dat ik kan doen, is slim voetballen. Ik had juist verwacht dat zij ons uit het spel wilde halen en zij slim zouden spelen met enkele gelouterde voetballers. Maar op de eerste kans na maakten we het af.” En hoe! Was de 1-2 nog een makkelijke binnenschuiver van Backx, de 1-3 was technisch gezien het hoogtepunt van de wedstrijd. Al was de maker, Van den Berge, er iets bescheidener over. ,,Dat doe ik geen tweede keer. Het was een zondagsschot: aannemen en gelijk schieten.” MZC’11-doelman Ruud van der Linde was kansloos, net als bij de 1-4 van dezelfde spits die bal van redelijke afstand fraai inkopte. Niet alleen de (mooie) treffers van Van den Berge waren doorslaggevend voor de onderhoudende derby, ook de strijd aan Bruse zijde. Nieuwland: ,,We hadden het plan om ze echt aan te pakken. Daar houdt MZC’11 niet zo van. Er was meer strijd bij ons. Na de tweede helft van vorige week zet je dat hier zestig minuten voort. Mede door die aanpak kon de voorhoede van MZC’11 nauwelijks gevaarlijk worden en dat was echt de verdienste van Bruse Boys. Met de zege kon ze er uiteraard drie punten bijschrijven, nadert de Bruse ploeg MZC’11 tot op twee punten en doet ze weer voorzichtig mee om de bovenste plaatsen. Terneuzense Boys, tot zaterdag medekoploper met MZC’11, is als enige in de tweede klasse E zonder puntenverlies. Maar dat MZC’11 en/of Bruse Boys dit seizoen hoge ogen gaat gooien, is ook na de allereerste derby tussen de twee klip en klaar.