Nieuwerkerkse onderwaterfotograaf naar WK

Algemeen

Arco de Man is in 2015 één van de deelnemers aan het wereldkampioenschap onderwaterfotografie in het Grevelingenmeer en de Oosterschelde.

De 43-jarige Nieuwerkerker dankt plaatsing aan het WK vanwege zijn tweede plaats overal op het Nederlands kampioenschap en het open Nederlands kampioenschap in dezelfde wateren. De Man moest daarvoor een serie van vijf foto's maken in de categorieën visportret, groothek, groothoek met model, thema (half/half) en macro-opname. De onderwaterfotograaf is de enige Zeeuw die aan het WK, dat in het pinksterweekend wordt gehouden, deelneemt. De Man noemt het 'speciaal' dat het WK in zijn 'eigen' wateren wordt gehouden.

Onderstaand verhaal verscheen in oktober 2013 in WereldRegio. Hierin komt Arco de Man ook voor.

,,Sneller onder de indruk van grote vis dan kleine garnaal”

Onderwaterfotografen Otten en De Man in de prijzen

NIEUWERKERK – Marloes Otten en Arco de Man zijn beiden op de meeste mooie duikplekken in de wereld geweest. Ze verloochenen hun afkomst niet want ze zijn regelmatig te vinden in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer, het water waarin in 2015 het WK onderwaterfotografie wordt gehouden, om mooie plaatjes vast te leggen.

Eén van de laatste duiken van De Man, die drie à vier keer per week het leven onder de waterspiegel opzoekt, was bij Burghsluis. Hij speurde er naar zeepaardjes. Otten: ,,Mensen hebben geen flauw idee dat hier zeepaardjes en inktvissen zitten”. De Man: ,,We geven zelf introductieduiken. Als je dan tegen mensen zegt dat ze onder water kleuren als oranje, bruin, groen en paars kunnen zien, staan ze je aan te kijken. ‘Je bent gek’, zeggen ze dan. Maar iedereen die boven komt, is verbaasd wat er onder te zien is.” De 42-jarige Nieuwerkerker gaat zelfs nog verder. ,,Hier”, doelend op de Oosterschelde en het Grevelingenmeer, ,,is op een vierkante meter meer leven dan op het Great Barrier Reef (een populaire en mooie duikplaats in oostelijk wateren bij Australië, red.).” Otten: ,,Mensen zijn sneller onder de indruk van een grote vis dan een kleine garnaal”.

Om ook na het duiken te kunnen genieten van het onderwaterleven, nemen beide duikers regelmatig hun camera mee. ,,Om te laten zien aan mensen, die het niet weten, wat er onder water leeft. In het diepste van de oceaan weten we niet wat er zwemt. Vijfentachtig procent van Schouwen-Duiveland weet niet wat er hier allemaal te vinden is”, zegt De Man. Tijdens een vakantie naar een mooie duikstek, Bonaire, kreeg de Nieuwerkerker de smaak van onderwaterfotografie te pakken. Hij pakte de camera van zij vrouw af, dacht het beter te kunnen en rolde zo van het één in het ander. Hij bekwaamde zich er zo in dat hij zijn passiein wedstrijdvorm uitoefent. Otten, een 36-jarige Brouwse, vind het leuker om voor zichzelf foto’s te maken dan aan wedstrijden mee te doen. Niettemin vielen beide duikers bij het jongste Nederlands kampioenschap in de prijzen. De Man deed dat bij de ‘professionals’ door eerste plaats in de categorie ‘groothoek met model’ en derde te worden in het overall-klassement dat bestaat uit een klassering van vijf onderdelen. Dit quintet bestaat uit groothoek, groothoek met model, visportret, macro en thema. Otten leverde bij de ‘amateurs’ de beste foto af.

Onderwaterfotografie is een vak apart en vergt vooral voorbereidingen voor de duik in het water. ,,Kennis is macht”, verklaart De Man. ,,Wil ik bijvoorbeeld een donkere of een groene achtergrond? Je verdiept je van tevoren in het onderwerp.” Otten, die na een duikgids Zeeland te hebben uitgegeven nu bezig is met een soortgelijke uitgave over Curaçao: ,,Het vraagt een hoop want onder water heb je veel minder licht”. Bovendien stellen onderwaterfotografen voortdurend hun instellingen. ,,Van een zeester naar een bewegend iets kun je al een meter dieper gaan”, aldus Otten.

Allebei hebben ze wat met modelfotografie onder water, maar het is meteen één van de moeilijkste categorieën. ,,Dan ben je van iemand afhankelijk”, weet De Man. ,,De blik van het model moet op het onderwerp gericht zijn. Hij of zij mag niet recht in de camera kijken, maar de ogen moeten zichtbaar zijn. Verder mag je geen bellen zien.” Otten: ,,Als model is het altijd heel erg leuk omdat je dan als team werkt”.

 

Meer nieuws