Eis celstraf voor bedreiging met kettingzaag

Algemeen

Een 33-jarige man uit Zierikzee heeft met een draaiende kettingzaag een collega op de werkvloer bedreigd. Tot die conclusie kwam officier van justitie J. Valente bij de rechtbank in Middelburg. Hij eiste een jaar gevangenisstraf en tbs met voorwaarden. In zijn eis werd meegenomen een mishandeling van een agente, een poging tot verkrachting, huisvredebreuk en een vernieling van een intercompaal bij Emergis, waarvoor hij de rekening van 5035 euro kreeg gepresenteerd. Verder vond Valente 200 euro smartengeld voor de agente passend.

De officier nam de conclusies over van de bevindingen van de reclassering en gedragsdeskundigen, die vaststelden dat verdachte verminderd toerekeningsvatbaar was. Het incident met de kettingzaag vond plaats op 7 januari van dit jaar in een werkplaats bij een bedrijf in Zierikzee. De verdachte had nog een appeltje te schillen met een collega, die hem eerder te pakken had genomen. Hij hield de kettingzaag  omhoog en had vervolgens stekende bewegingen in de richting van zijn collega gemaakt en dreigende taal (‘’ik wil je hoofd wel kraken”) geuit. Getuigen hadden hem ook horen zeggen. ,,Ik zaag je poten eraf.” De Zierikzeeënaar ontkende de bedreiging met de kettingzaag.

De vernieling van de intercompaal vorig jaar 12 juli bij Emergis in Middelburg zou volgens verdachte te maken hebben gehad met problemen rond een afspraak. Toen hij na de vernieling werd aangehouden, wilde de politie hem geboeid afvoeren. ,,Zij kwamen in een kring rond me heen staan. Ik liet me even gaan. Ik heb uitgehaald, maar ik dacht niet de agente te raken.”  De vuistslag raakte vol het gezicht. Nog geen vier maanden later ging het weer mis toen verdachte in Zierikzee de woning van een vrouw binnendrong en haar op bed besprong en probeerde haar te verkrachten. Het slachtoffer verzette zich sterk en wist hem van haar af te duwen. Haar aanvaller was stomdronken en had geblowd. Raadsman D. Olie zag geen bewijs voor de bedreiging met de kettingzaag. De advocaat vond dat de collega de situatie ook had uitgelokt. De verbale bedreiging was volgens de advocaat een gevolg geweest van het escaleren van het conflict. Olie vond de poging verkrachting niet bewezen. ,,Hij kent de beschuldigingen niet. Het is een zwart gat voor hem. Hij had ook veel gedronken. Het is haar woord tegenover mijn cliënt.” De Zierikzeeënaar heeft een strafblad met geweldsdelicten en verkeerde nog in zijn proeftijd van eerdere veroordeling. Uit de bevindingen van de reclassering, de psychiater en de psycholoog kwam naar voren dat de man weinig controle over zijn gedrag heeft, te snel agressief wordt en niet de gevolgen van zijn handelingen wilt inzien. Het advies is een tbs behandeling met voorwaarden gedurende twee jaar. Een reclasseringsmedewerkster gaf op zitting aan dat er op korte termijn een opname te realiseren valt. De verdachte, die inmiddels 241 dagen in voorarrest zit, stond sceptisch tegenover het (verplichte) gebruik van medicatie. ,,Ik wil wel meewerken, maar niet verplicht worden.” De rechtbank doet 25 september uitspraak.

Meer nieuws