Patiënten stemmen in met uitwisselen gegevens

Algemeen

Al honderden Zeeuwse patiënten hebben sinds vorige week toestemming gegeven aan hun medisch specialist, huisarts en apotheker om ook na 1 januari 2015 hun medische gegevens uit te wisselen. Speciaal daarvoor is de website www.zorgplazazeeland.nl ingericht. Deze website is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen het ADRZ en huisartsen en apothekers in Noord- en Midden-Zeeland. In de centrale hal van de ADRZ-locaties Goes en Vlissingen kan een medewerker desgevraagd helpen met het inloggen op de computer.

De nieuwe gedragscode Elektronische Gegevens In de Zorg bepaalt dat alle patiënten in Nederland nadrukkelijk toestemming moeten verlenen. Doen zij dat niet, dan zijn de medische gegevens niet meer uitwisselbaar voor de zorgverleners. Het ADRZ raadt patiënten aan om toestemming te geven, omdat dan ook de huisarts en de apotheker beter in staat zijn hen te helpen.

Huisartsen, verpleeghuisartsen en verloskundigen hebben via het zorgportaal van het ADRZ toegang tot medische gegevens van hun patiënten, die zijn opgeslagen in het ziekenhuisinformatiesysteem van het ADRZ. Het is een regionaal portaal; alleen zorgverleners in het verzorgingsgebied van het ADRZ hebben er toegang toe. Medische informatie mag alleen worden uitgewisseld binnen het behandelteam dat zich met de zorg van een patiënt bezighoudt. Dit zijn de huisarts, medische specialist, medisch consulenten, medebehandelaars, verpleegkundigen, fysiotherapeut of apotheker.

Zo’n behandelteam gaat er nu nog vanuit dat de patiënt het goed vindt dat de medische gegevens worden uitgewisseld. Maar volgens de nieuwe gedragscode Elektronische Gegevens In de Zorg is vanaf 1 januari 2015 toestemming van de patiënt vereist. Die kan de patiënt uitsluitend geven op www.zorgplazazeeland.nl.

Meer nieuws